Ondanks de regen een energie(ke) markt

Publicatiedatum: 6 november 2023

Het was zaterdag een grijze en natte dag in Leeuwarden, maar dat weerhield de mensen niet om naar het gemeentehuis te komen voor de Leeuwarder Energiemarkt. Daar konden ze alles te weten komen over duurzame energie, energiebesparing en subsidies. Van zonnepanelen tot warmtepompen en diverse manieren van isoleren. Je kon zelfs een ritje maken in een auto die rijdt op waterstof.

Warmtepomp

De bezoekers konden advies krijgen van experts en deelden onderling zelf ook ervaringen uit. Zoals een bezoekster die een jaar geleden een warmtepomp liet instaleren. Zij hoorde per toeval een stel die nog twijfelden over de aanschaf. Het was immers toch wel een flinke investering. “Ik kan natuurlijk niet in uw portemonnee kijken, maar door subsidies konden mijn vriend en ik een warmtepomp bekostigen. Heel eerlijk? We doen het niet alleen voor het klimaat. Wij zijn nu van het gas af en dat wij niet meer afhankelijk hoeven te zijn van gas voelt als een soort opluchting. Zeker door al die spanningen in de wereld” weet ze het stel te vertellen.

Duurzaam isoleren

Veel bezoekers kwamen gericht naar de markt toe. Zo ook mevrouw Jansen: “Mijn man en ik lopen al langer rond met plannen om onze woning energiezuiniger te maken. Maar hebben hier wel vragen over. Hoe kunnen wij  bijvoorbeeld zo duurzaam mogelijk isoleren? Door deze markt zijn wij best wat wijzer geworden.” Haar man voegt eraan toe: “Ik denk zelfs dat wij nu wel bezig kunnen met een plan van aanpak.”

Waterstof

Ook meneer de Vries vond zijn bezoek ondanks de regen nuttig. Buiten schudt hij wat druppels regen van zich af. Hij had net een ritje gemaakt met de waterstofauto. “Ik ben eerlijk gezegd al wat langer geïnteresseerd in waterstof door een aflevering van het tv-programma Tegenlicht. Persoonlijk zie ik daar toekomst in. Stiekem zou ik graag zien mien stadsje hier groots in gaat worden. ”

Veel variatie

Organisator Lenny Alkemade was tevreden over deze editie van de Energiemarkt. “We hadden veel variatie tijdens deze markt. Je kon op alle gebieden van energiebesparing informatie verkrijgen. Er waren talloze partijen aanwezig die informeerden over energie besparen en hoe je jouw woning kunt verduurzamen. Aan de bezoekers merkte je ook dat zij graag willen weten wat er allemaal mogelijk is. Uiteindelijk is besparen op energie, ook geld besparen.”

De volgende Duurzame Markt is in maart 2024. Komt u ook?