80 nieuwe leden en start Omgevingsfonds voor energiecoöperatie Stroomland

Publicatiedatum: 30 december 2022

Om in de toekomst Leeuwarden mooi te houden, moeten we nu al nadenken over duurzame veranderingen. Daarom organiseerden Energie coöperatie Stoomland Leeuwarden en de gemeente Leeuwarden een energiemarkt voor de inwoners van Leeuwarden-zuid. Deze vond afgelopen dinsdag 29 november plaats in het Van der Valk hotel. De markt was een groot succes! Er waren meer dan 250 belangstellenden. Voor de energiecoöperatie heeft het meer dan 80 nieuwe leden opgeleverd die deze avond kozen voor inspraak, betrokkenheid en rendement vanuit de coöperatie. Lid worden van de coöperatie kan nog steeds via Stroomland Leeuwarden.

Programma

De avond begon met een kort programma. Het publiek werd welkom geheten door Rikkert Besselse, voorzitter Stroomland Leeuwarden en Energiecommissaris Bouwe de Boer. Vervolgens vertelde Gerk Jan Kuipers van de gemeente Leeuwarden over de Warmtevisie van de gemeente. Het plan waarmee gewerkt wordt aan het aardgas vrij krijgen van 21 wijken in de gemeente. Goutum en Zuiderburen vallen beide niet onder deze wijken, maar dat houdt energiecoöperatie Stroomland niet tegen. Zij zijn heel hard bezig met verduurzaming en het isoleren van woningen in hun regio.

Start van het Omgevingsfonds
Op de Energiemarkt werd ook de oprichting van het Omgevingsfonds feestelijk en officieel geopend. In dat fonds komen de opbrengsten van het zonnepark Drachtsterweg en gebruikt voor gebruikt voor (duurzame) projecten in Goutum en Leeuwarden-Zuid.  Heeft u een goed idee hoe we dit geld kunnen gebruiken bij de verduurzaming van Leeuwarden-Zuid? Geef dit dan door aan Stroomland Leeuwarden.

Naast het Omgevingsfonds werkt Stroomland ook aan de pilot Aardgasvrij-ready. Met aardgasvrij-ready bedoelen we dat het huis voorbereidt wordt op een manier om aardgasvrij te koken en te verwarmen. In de pilot is ruimte voor 12 inwoners die met hulp van Stroomland en de gemeente hun woning Aardgasvrij-ready willen maken. De opgedane kennis is ter inspiratie en lering voor andere buren. Tijdens de markt waren er al 15 mensen die aangaven hier misschien interesse voor te hebben!

Markt

Deze specialisten waren op de markt aanwezig. Zij gaven advies over de duurzame maatregelen die het beste passen bij de woning van de vrager. Daarnaast kon men zich laten informeren over (hybride) warmtepompen, airco’s, zonnepanelen, infrarood panelen, groene daken en de opslag van regenwater, isolatiemogelijkheden, aquathermie en thuisbatterijen.

 • De energiecoaches van Stoomland Leeuwarden
 • De Rabobank
 • Hoyte van der Wal
 • Nivo Noord
 • Gemeente Leeuwarden
 • Instec installatie & service
 • Sessy Thuisbatterijen
 • MEFA energy systems
 • Stiebel Eltron
 • Groendak Coach
 • Energy Masters

Woont u in de regio Goutum, Zuiderburen, Hempens-Teerns, de Zuidlanden en Middelsee?
Word dan lid van de energie coöperatie. Meld u aan via de website van Stroomland.

Woont u in een andere regio van de gemeente Leeuwarden?
Neem dan eens contact op met uw lokale energie coöperatie of start uw eigen energie initiatief.