Duurzame Huizenroute

31 oktober

Door heel Nederland zijn honderden duurzame woningen te bezoeken. Gastvrije huiseigenaren stellen hun huis open voor mensen die zich willen oriënteren op het verduurzamen of zelfs aardgasvrij maken van hun woning, VvE of wijk. Er is een grote variatie aan soorten woningen en maatregelen te bekijken; van monumentaal tot nieuwbouw, van rijwoning tot villa en van kleine isolatiemaatregelen tot een woning zonder energierekening.

Bezoek inspireert om zelf aan de slag te gaan
De Duurzame Huizen Route is uitgegroeid tot een platform voor mensen die op zoek zijn naar informatie over duurzaam wonen en van mensen die ervaringen delen. ‘We merken dat deze manier van oriënteren aanspreekt en dat het mensen helpt om tot actie over te gaan’ vertelt Eva Petra Simon van de Duurzame Huizen Route.  Uit cijfers van afgelopen jaren blijkt dat jaarlijks 80% van de bezoekers voor het eerst een huis bezoekt. Daarnaast blijkt dat 85% van deze groep daarna zelf aan de slag gaat met de eigen woning. Een ander opvallend feit is dat er na een bezoek vaak nog contact is tussen de huiseigenaar en de bezoeker om informatie uit te wisselen.

Ervaring en beleving maken puzzel compleet

Veel mensen geven aan dat het lastig is om de juiste informatie te vinden om tot een besluit te komen. Vraagstukken als: Wel die panelen aanschaffen of toch eerst het dak isoleren? Hoe doe je dat financieel? Hoeveel geluid maakt een warmtepomp en is daar mee te leven? ‘Van mensen die een woning bezocht hebben, horen we terug dat door een bezoek aan een woning in combinatie met het verhaal van de huiseigenaar ineens de puzzelstukken op hun plaats vallen’ aldus Eva Petra Simon.

Aantal deelnemende woningen neemt toe

Niet alleen het aantal bezoekers groeit, ook het aantal huizen op de website neemt sterk toe. Jaarlijks komen er meer dan 200 woningen bij. Een toenemend aantal huiseigenaren die ooit zelf een woning bezochten, stellen nu hun eigen woning open. Huiseigenaar Rinus uit Leeuwarden doet al jaren mee met de Duurzame Huizenroute. “Tijdens het verduurzamen van mijn woning heb ik gemerkt hoe belangrijk het is om met ervaringsdeskundigen te kunnen sparren over de te treffen maatregelen. Ik vind het daarom leuk om nu ook andere huiseigenaren verder op weg te helpen met mijn persoonlijke ervaringen. Huiseigenaren die aan de slag willen met hun woning zijn in november van harte welkom. De koffie staat klaar!”

Elke ervaring telt
Heb je een goede ervaring met het verduurzamen van je woning? Meld je woning dan aan op duurzamehuizenroute.nl en deel je ervaringen met de rest. Alleen door elkaar te motiveren maken we meters in het verduurzamen van onze woningvoorraad. De woningen zijn te bezoeken na inschrijving via duurzamehuizenroute.nl

Informatie

Gemeente Leeuwarden

https://duurzamehuizenroute.nl/