Bekijk verduurzaamde panden op Mini Open Monumentendag

Publicatiedatum: 24 juni 2024

Dit is dé kans om de historische panden Bagijnestraat 56 en 58 te bekijken. De gemeente Leeuwarden organiseert samen met de vastgoedeigenaar een mini Open Monumentendag op zaterdag 29 juni van 13.00 tot 17.00 uur.

Deze rijksmonumenten, die vroeger deel uitmaakten van de stoffenwinkel Sikkes, worden momenteel gerestaureerd en verbouwd tot duurzame energiezuinige huurwoningen, maar met behoud van hun historische karakter. De originele gevels worden hersteld. Ook een bijzonder poortje en de balkenplafonds blijven.

De bijzondere panden en hun locatie zijn van grote historische en culturele waarde. “We verwachten dat veel inwoners van Leeuwarden nieuwsgierig zullen zijn om deze unieke plek te verkennen en de indrukwekkende ontwikkelingen van dichtbij te zien”, deelt wethouder Evert Stellingwerf.

Geschiedenis
Bagijnestraat 58 dateert van de vroege zeventiende eeuw. In de vroege 19de eeuw woonde hier de pastoor van de R.K. Bonifatiusstatie. Achter het huis staat een oude smederij, vermoedelijk uit 1889. Bagijnestraat 56 is in de vroege 19de eeuw gebouwd als koetshuis en paardenstalling.

Verduurzaam ook jouw woning
Wil je jouw huis of monumentale pand ook verduurzamen? Bekijk de subsidie Isoleren eigen woning eens. Met deze regeling kun je tot € 2.150 (woonhuis) of € 2.500 (monumentaal pand) aanvragen.