De Groene Menukaart is vernieuwd

Publicatiedatum: 22 september 2020

Op De Groene Menukaart ontdekt je op eenvoudige en speelse wijze welke duurzame maatregelen passen bij jouw monumentale pand.

Je krijgt tips en informatie over isoleren en ventileren, elektriciteit, verwarmen én water en groen. Heb je u al eens gehoord van infraroodverwarmingzonnedakpannen of een stand-by killer? De Groene Menukaart legt het allemaal uit. Je krijgt ook te zien wat deze maatregelen je kunnen opleveren, hoe je deze kunt betalen en met welke regelgeving je mogelijk te maken krijgt. Ontdek het zelf!

Persoonlijk advies voor monumenten en vooroorlogse panden

Het verduurzamen van een monument, beschermd stads- of dorpsgezicht en vooroorlogs pand blijft maatwerk. Op de website van de Groene Menukaart wordt zo goed mogelijk advies gegeven over de mogelijkheden voor dit type panden. Maar als je echt aan de slag wilt, dan is het noodzakelijk om advies van een expert in te winnen. Hier lees je waar een gespecialiseerde adviseur je mee kan helpen en hoe je dit aanpakt.

Subsidie en financiering voor verduurzaming

De overheid stimuleert verduurzaming, ook voor monumentale panden. Er zijn dan ook verschillende subsidies en financieringen beschikbaar die je kunnen helpen bij het realiseren van de verduurzaming van je monument. Alle regelingen staan hier op een rijtje gezet.

Hulp bij vergunningen en de uitvoering

Ook geeft De Groene Menukaart een overzicht van waar je op moet letten bij de uitvoering van je verbouwing. Zo informeren ze bijvoorbeeld over hoe je een vergunning kunt aanvragen, waar je op moet letten bij het beoordelen van een offerte en hoe je het juiste bedrijf vindt voor de uitvoering.

De Groene Menukaart voor Leeuwarden

Gemeente Leeuwarden is partner van De Groene Menukaart. Per deelnemende gemeente is er een aparte menukaart, dus deze is helemaal aangepast op het type woningen in onze gemeente!
Daarnaast is er een uitgebreide landelijke menukaart beschikbaar voor woonhuizen, molens, boerderijen, kerken, buitenplaatsen en zelfs forten. Als we deze panden al duurzaam kunnen maken, dan moet het overal kunnen.