Duurzame ondernemers en energiecoaches in het gemeentehuis

Wil jij een groene start maken in 2023 en meer weten over duurzaamheid en circulaire economie? Dan is de Duurzame Markt in het gemeentehuis perfect voor jou! Na een succesvolle zomer editie  organiseert Gemeente Leeuwarden weer de Duurzame Markt. Ondernemers van de vorige editie zijn aanwezig, maar ook nieuwe ondernemers waar je groene hart sneller van gaat kloppen. Op dinsdag 15 november van 13.00 tot 18.00 ben je welkom op de 1e verdieping in het gemeentehuis, Oldehoofsterkerkhof 2 in Leeuwarden.

Kijk je ogen uit bij de Duurzame Markt

Van lekkernijen zoals taartjes, fairtrade koffie tot circulaire bloemenvazen van wijnflessen, je vindt het allemaal bij de duurzame markt. Lokale ondernemers verkopen hun producten en vertellen over hoe hun product circulair tot stand gekomen is. Stap in de spannende escaperoom, zet de VR-bril van Omrin op en neem een tegel mee om in te ruilen voor een gratis plant. Ook zijn de Energiecoaches aanwezig voor advies en al je vragen over energie besparen. Daarnaast kunnen mensen die het hard nodig hebben gratis dames-, heren- en kinderkleding shoppen bij de Buurvrouw & Buurvrouw bus. De toegang is gratis.

Studenten voor een circulaire toekomst

Tijdens de duurzame markt is er ook de Circulaire Challenge. Studenten van scholen uit de gemeente Leeuwarden gaan aan de slag met een circulair vraagstuk voor de bouwprojecten Spoordok, de herinrichting van het Sixmaplein, de verbouwing van Carré 1 in het gemeentehuis en de nieuwbouw in Heechterp. Projectleiders en Barbara Vos van de Uitkijkers helpen de studenten hierbij. De ontwerpen moeten zo circulair en duurzaam mogelijk zijn. Het eindresultaat presenteren ze aan de projectleiders en wethouder Duurzaamheid, Evert Stellingwerf.

Inwoners en studenten betrekken bij de circulaire economie
Gemeente Leeuwarden wil met inwoners en ondernemers werken naar een circulaire economie in 2050. Circulair bouwen is daarin een belangrijk thema bij het klimaatbestendig maken van de gemeente en het afremmen van grondstoftekorten. Met de duurzame markt kunnen bezoekers zien welke ontwikkelingen er zijn en wat er op het moment al allemaal gedaan wordt voor een afvalvrije gemeente.