Een VvE verduurzamen is een leerproces

Publicatiedatum: 29 juli 2020
VvE

Voordat je als VvE begint met het verduurzamen van een gebouw, is uitgebreid onderzoek nodig. Dat is een leerzaam proces. Zo ondervond ook de VvE van het appartementencomplex Vijverpark aan de Oostersingel in Leeuwarden.

Erik Zwierenberg is één van de bewoners van het complex en nauw betrokken bij het onderzoek naar de haalbaarheid van verduurzamen. “Een paar jaar geleden wilde één van de bewoners de CV-ketel laten vernieuwen. Maar de installateur gaf aan dat het rookgaskanaal óók aan vervanging toe was. Toen hebben we besloten om eens goed uit te zoeken wat onze opties voor verduurzaming zijn. Want op de lange termijn moeten we in Nederland immers van het gas af.”

Opties en investering

Het complex aan de Oostersingel werd gebouwd in 2004. De appartementen hebben HR ++ glas en zijn behoorlijk goed geïsoleerd. “De schil is prima. Wat dat betreft is het al best duurzaam. Er zijn toen verschillende varianten berekend voor het appartementencomplex. Variërend van het dicht maken van kieren tot het compleet overstappen van gas op elektriciteit.”
Overstappen op volledig elektrisch bleek nog geen haalbare kaart. “Dat zou per appartement tussen de 12.000 en 15.000 euro gaan kosten. En we vonden de geboden optie, wat te onzeker. De warmtepompen die passen in het appartement hebben bijvoorbeeld minder vermogen dan een CV-ketel. En de vraag is of je het dan warm genoeg hebt tijdens een koude winter. Een nieuwe CV-ketel is vele malen goedkoper en bekend. Die keus hebben we als VvE dan uiteindelijk ook gemaakt. Toch nog een keer investeren in gas.”

Veel geleerd

Spijt heeft Erik Zwierenberg niet van alle werk dat hij in het traject heeft gestopt. “Ik heb er veel van geleerd. Het heeft ons als VVE inzicht gegeven in wat de mogelijkheden zijn. Dat weet je immers pas als je het uitzoekt. We zijn nu nog aan het kijken naar de mogelijkheden van een hybride warmtepomp als tussenoplossing.”