Vraag de energietoeslag nu nog aan!

Publicatiedatum: 19 maart 2024

Veel mensen in de gemeente Leeuwarden hebben de energietoeslag van 800 euro nog niet aangevraagd terwijl ze er wel recht op hebben. De gemeente heeft al een groot aantal aanvragen gekregen en veel energietoeslagen verstrekt, maar naar schatting zijn er nog duizend inwoners die de eenmalige toeslag kunnen krijgen.

Wethouder Hein Kuiken van de gemeente Leeuwarden wijst mensen met een laag inkomen erop dat ze nog tot en met 31 maart 2024 energietoeslag kunnen aanvragen. “Inwoners die het lastig vinden om dit te regelen helpen wij graag.”

Werkende armen

Met de energietoeslag wil de gemeente Leeuwarden opnieuw huishoudens helpen die moeite hebben met het betalen van hun energierekening. Het gaat hierbij niet alleen om mensen met een bijstandsuitkering. Ook werkenden met een lager inkomen dan 125% van de bijstandsnorm hebben recht op de toeslag. Vooral deze ‘werkende armen’ weten vaak niet dat ze recht hebben op de toeslag, bijvoorbeeld omdat ze een betaalde baan hebben. “Wij vinden het belangrijk dat ook deze mensen het geld krijgen dat ze vaak goed kunnen gebruiken. Dit is hun laatste kans. Daarom zetten we alles op alles om deze groep te bereiken”, aldus Kuiken.

Campagne

De komende week worden mensen in de gemeente Leeuwarden door middel van posters, flyers en buitenreclame geattendeerd op de naderende einddatum voor de aanvraag van de energietoeslag. Inwoners die willen weten of ze recht hebben op de energietoeslag, kunnen dit makkelijk controleren op www.leeuwarden.nl/check. Zij kunnen de toeslag zelf aanvragen via www.leeuwarden.nl/energietoeslag. Mensen die moeite hebben met het invullen van het aanvraagformulier kunnen terecht bij het Buurtservicepunt dat te vinden is in alle buurt- en dorpskamers van de gemeente Leeuwarden en in DBieb. Ook is het mogelijk om hulp te vragen bij het Meedenkpunt in de hal van het gemeentehuis.

Goed om te weten

De energietoeslag heeft geen invloed op toeslagen zoals huur- of zorgtoeslag. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is niet hetzelfde als de energietoeslag van de gemeente Leeuwarden. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is een stichting die landelijk huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekening een vergoeding biedt. Overigens ontvangen studenten die recht hebben op studiefinanciering – in tegenstelling tot vorig jaar – géén energietoeslag van de gemeente Leeuwarden. Zij kunnen een eenmalige tegemoetkoming van het DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) krijgen.