Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE)

Woningeigenaren kunnen subsidie aanvragen voor woningisolatie (glas, dak, vloer, muur, gevel), duurzame energieopwekking (zonneboiler of warmtepomp), elektrisch koken en voor aansluiting op een warmtenet.

Als je energiebesparende maatregelen in je woning uitvoert, kan je van de rijksoverheid subsidie krijgen. Afhankelijk van welke maatregel je uitvoert en hoeveel, kun je een hoger of lager subsidietarief krijgen.

Update: Vanaf 1 januari 2024 veranderen er een paar dingen in de subsidieregeling. Onderaan deze pagina vind je daarover meer informatie. 

Bedragen voor warmtepomp of zonneboiler

Voor de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler kun je tot enkele duizenden euro’s subsidie krijgen. Het subsidiebedrag hangt af van het vermogen en energielabel van het apparaat. De precieze bedragen per apparaat vind je in de meldcode-lijsten die op de website van subsidieverlener RVO staan:

Warmtepompen (rvo.nl)

Zonneboilers (rvo.nl)

Bedrag voor aansluiting op een warmtenet

Voor aansluiting op een warmtenet kun je € 3.325 subsidie krijgen.

Bedrag isolatiemaatregelen

Voor isolatiemaatregelen is een vast subsidiebedrag per vierkante meter isolatie of glas. Je hebt extra voordeel als je 2 of meer maatregelen laat uitvoeren: dan is het bedrag per vierkante meter 2 keer zo hoog.

Subsidie voor 2 maatregelen:

Voor de hoge subsidie moet je binnen twee jaar 2 of meer maatregelen nemen. Je mag de volgende maatregelen combineren:

 • Je neemt 2 (of meer) isolatiemaatregelen. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren en HR++ glas plaatsen.
 • Of je combineert 1 isolatiemaatregel met een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Je laat bijvoorbeeld de spouwmuur isoleren én neemt een hybride warmtepomp.

De subsidie is een vast bedrag per vierkante meter. De bedragen per vierkante meter vind je op de website van de subsidieverlener RVO.nl. Hier zie je ook wat de minimale oppervlakte is, waarvoor je subsidie kunt aanvragen.

Lager bedrag voor 1 isolatiemaatregel:

Je kunt ook subsidie krijgen voor 1 isolatiemaatregel. Dat geldt voor isolatiemaatregelen die genomen zijn vanaf 2 april 2022. Het bedrag per vierkante meter is de helft van dat voor 2 maatregelen. Een voorbeeld: als je 2 maatregelen neemt, is het bedrag voor dakisolatie 30 euro per vierkante meter. Laat je alleen het dak isoleren, dan is het bedrag 15 euro per vierkante meter. Het is dus de moeite waard om te kijken of je binnen 2 jaar nog een maatregel kunt nemen.

Subsidiebedrag voor een elektrisch kookvoorziening

Je kunt € 400 subsidie krijgen voor een apparaat waarop je elektrisch kunt koken (bijvoorbeeld een inductiekookplaat), als je woning is aangesloten op een warmtenet en de gasmeter definitief is verwijderd. Let op: elektrisch koken geldt niet als 2e maatregel om de hogere subsidie te kunnen krijgen op een isolatiemaatregel.

Belangrijkste voorwaarden

 • Je bent eigenaar van de woning en je woont er zelf (je hebt de woning dus niet verhuurd).
 • De isolatiemaatregelen voldoen aan de vereiste isolatiewaarden en aan het vereiste minimum aantal vierkante meters.
 • Je vraagt de subsidie aan nadat de maatregelen uitgevoerd zijn.
 • Je doet de aanvraag binnen 2 jaar (24 maanden) na het uitvoeren van de eerste maatregel.
 • Je mag 1x een aanvraag doen voor een type isolatiemaatregel (1x spouw, 1x glas, etc).
 • Je krijgt alleen subsidie voor het nemen van energiebesparende maatregelen in een bestaande woning. Je krijgt geen subsidie voor een nieuwe aanbouw of nieuwbouwwoning.
 • Je krijgt alleen subsidie voor maatregelen die je laat uitvoeren door een deskundig bedrijf en niet voor maatregelen die je zelf uitvoert. Het bedrijf moet als bouwbedrijf/installateur zijn ingeschreven bij de kamer van koophandel.
 • Vermeld in de aanvraag de ‘meldcode’ van het product of isolatiemateriaal dat je hebt gekocht. Vraag de installateur om de meldcode. Of kijk in de offerte welke materialen van welk merk met welke dikte of Rd waarde gebruikt worden. Zoek vervolgens in de meldcodelijst de bijbehorende meldcode op. Kom je er echt niet uit, dan kun je meldcode ‘overig’ invullen. Maar de behandeling van je subsidieaanvraag gaat dan veel langer duren.
 • Er zijn ook gemeentes en provincies die subsidie geven voor isolatiemaatregelen. Je mag voor dezelfde maatregelen een ISDE subsidie aanvragen én een lokale subsidie (van een gemeente, provincie of waterschap).

Milieu Centraal noemt op deze pagina alleen de belangrijkste voorwaarden en probeert die zo actueel mogelijk te houden. Maar soms verandert er iets; je kunt hier dus geen rechten aan ontlenen. Kijk altijd voor meer informatie en alle actuele voorwaarden op de website van de aanbieder van deze subsidieregeling.

Wat wijzigt er in de ISDE vanaf 1 januari 2024?

Onderstaande wijzigingen gelden voor maatregelen die worden uitgevoerd op of na 1 januari 2024.

Meer maatwerk voor monumenten

Voor monumenten worden de minimale isolatiewaarden versoepeld en de subsidiebedragen aangepast. Ook hoeven monumenteigenaren niet minimaal 8 m2 , maar 3 m2 glasisolatie aan te brengen, om in aanmerking te komen voor subsidie. Het glas mag daarbij ook als voor- of achterzetbeglazing worden geplaatst, bijvoorbeeld bij een glas-in-loodraam. 

Vanwege de monumentale waarde kunnen veel eigenaren van monumenten geen HR++ glas of gevelisolatie toepassen. Ook hebben veel monumenten geen spouwmuur, wat isoleren ingewikkeld maakt. Door de voorwaarden te versoepelen, kunnen meer monumenteigenaren subsidie aanvragen.

Extra subsidie voor biobased milieuvriendelijk isolatiemateriaal

Je krijgt extra subsidie (bonus) als je biobased milieuvriendelijke isolatiematerialen gebruikt. Biobased materialen, zoals vezelhennep en vlas, zijn duurzaam geproduceerd en milieuvriendelijk af te breken. Dit materiaal is vaak duurder dan niet-duurzame isolatiematerialen en daarom kun je er nu extra subsidie voor krijgen.

Tarieven biobased bonus:

Maatregel

Vergoeding per m2

dakisolatie

€ 5,-

zolder- of vlieringvloerisolatie

€ 1,50

gevelisolatie

€ 6,-

spouwmuurisolatie

€ 1,50

vloerisolatie

€ 2,-

bodemisolatie

€ 1,-

Let op: Voor dit extra bedrag maakt het niet uit of je 1 of meer maatregelen neemt: de hoogte blijft hetzelfde.

Geen subsidie meer voor warmtepompen met energielabel A+

Een warmtepomp moet vanaf 2024 minimaal energielabel A++ hebben om subsidie te krijgen. Warmtepompen met een energielabel A+ of lager, komen dan niet meer in aanmerking voor subsidie. Deze wijziging geldt niet voor warmtepompboilers.

Overgangsregeling: Wie in 2023 een warmtepomp heeft gekocht, die pas in 2024 wordt geïnstalleerd, komt nog wel in aanmerking voor subsidie (Zorg dat je een overeenkomst/opdrachtbevestiging hebt met de aankoopdatum als bewijs).

Subsidiebedragen voor A++ warmtepompen blijven gelijk

Eerder kregen warmtepompen met een energielabel A++ of hoger een bonus van € 450. Deze bonus komt in 2024 te vervallen, omdat de subsidiebedragen met hetzelfde bedrag zijn verhoogd.

Subsidiebedragen voor A+++ warmtepompen stijgen met 225 euro

De eerdere bonus van € 450 vervalt en het standaard subsidiebedrag wordt met 450 euro verhoogd. Warmtepompen met een energielabel A+++  of hoger krijgen voortaan wel een aanvullende bonus van € 225. 

Subsidie grote zonneboilers omlaag

Vanaf 2024 krijg je minder subsidie voor de grotere zonnecollectoren.

 • Zonneboilers met een oppervlakte van 5 tot en met 10 m² krijgen € 0,55 per kWh. (In 2023 was dit € 1,02).
 • Zonneboilers met een oppervlakte groter dan 10 m² krijgen € 0,28 per kWh. (In 2023 was dit € 0,45).

Hogere subsidie aansluiting warmtenet

De subsidie voor een aansluiting op het warmtenet wordt verhoogd van € 3.350 naar € 3.775.