GOED zonnedak in Hilaard voor Dorpsbelang

Publicatiedatum: 19 juli 2022

Bert Hoekstra en Pietie Faber stelden het dak van hun loods in Hilaard beschikbaar aan coöperatie GOED, die er bijna 200 zonnepanelen op plaatste. De opbrengsten van de duurzaam opgewekte stroom is voor het dorp. Dorpsbelang Hilaard mag het geld inzetten voor duurzame projecten, zoals het verduurzamen van het dorpshuis.

Zonnepanelen in Hilaard

De loods van Bert Hoekstra en Pietie Faber, waar onder andere alpaca’s in verblijven, bevindt zich aan de Van Aylvaleane in Hilaard. Na het asbestvrij maken van het dak via het project SamenZONderAsbest, kwam het dak beschikbaar om in te zetten voor de opwek van groene stroom.

“Wij wilden graag dat het dak van onze loods een bijdrage zou geven aan de energietransitie én aan het dorp. Daarom was een coöperatief project een logische stap,” vertelt Pietie Faber. Via de Postcoderoosregeling heeft GOED subsidie aangevraagd en meer dan 30 huishoudens in het dorp werden lid van de coöperatie. Inmiddels liggen de 188 zonnepanelen op het dak en wacht het project alleen nog op een eigen netaansluiting van Liander.

Groene stroom opwekken en de opbrengsten delen

Coöperatie GOED staat voor Groen Opwekken En Delen. “Een eerlijke energietransitie dus”, zegt initiatiefnemer Musetta Blaauw. “Wij willen dat het geld dat verdiend wordt met zonneparken terugkomt in onze samenleving. Bijvoorbeeld met dit zonnedak in Hilaard.”

Meer informatie over het project vind je hier.