Hoe houd je grip op de stijgende energierekening? Q&A en inloopspreekuren

Publicatiedatum: 25 oktober 2021

Momenteel is er veel te doen over de fors stijgende energiekosten. Ook de Energiecoaches van gemeente Leeuwarden krijgen veel vragen hierover. Energiecoach Klaas gaat in op de meest gestelde vragen. Hoe houd je grip je energierekening?

Overstappen op een ander contract, of toch niet?

Veel mensen krijgen bericht van hun energiemaatschappij dat het maandelijkse voorschot wordt verhoogd. Dat heeft te maken met de gestegen gasprijzen. Hierdoor gaan ook de elektriciteitsprijzen omhoog.  Met name voor mensen met een wat lager inkomen zijn de stijgende vaste lasten, zoals voor energie, een probleem. Zij vragen zich af wat ze kunnen doen. Is overstappen handig? Is een andere energieleverancier/aanbod beter? Energiecoach Klaas Hofman en zijn collega coaches krijgen hierover veel vragen.  Klaas; “Op dit moment adviseren wij de mensen om geen nieuwe contracten af te sluiten. Loopt je contract af, gewoon het variabele tarief accepteren. Dus geen nieuw jaar- of meerjarig contract afsluiten. Niemand weet wat de energieprijzen de komende tijd gaan doen. Maar het vastleggen op het hoge tarief van dit moment, is niet verstandig.”

Inloopspreekuur energierekening of -contract

Mensen zijn soms onzeker over de energierekening. Kloppen de bedragen wel? Wat zijn de verschillende bedragen eigenlijk? Wat staat er precies in (de kleine lettertjes van) mijn energiecontract? “We merken dat, als we bij mensen thuis komen, ze het heel fijn vinden als wij als coach even meekijken naar de energierekening. Of het nieuwe contract wat ze gekregen hebben. Omdat veel mensen vanwege de gestegen tarieven met deze vragen zitten gaan we  inloopspreekuren organiseren. We zijn daarvoor in verschillende buurt- &dorpskamers te vinden om mensen te helpen. Neem je energierekening of -contract mee en kom bij ons langs.”, aldus Klaas.

Datum + tijd Locatie
1 november van 15.00 – 17.00 uur Wijkkamer Vrijheidswijk
10 november van 09.30 – 11.00 uur Grou, Oostergostraat 52
2 november van 13.00 – 15.00 MFC De Wjukken, Om’e Terp 21, Mantgum
4 november van 19.30 – 21.00 uur Britsenburgh in Britsum
3 november van 19.30 – 21.00 uur De Kampioen in Hijum
2 november van 19.30 – 21.00 uur De Skalm in Stiens
3 november van 10.00 – 11.00 uur Skiphus in de Scheperenbuurt
1 november 13.00 – 16.30 uur Eeltjeshiem in Westeinde
2 november 14.00 – 16.00 uur MFC Westenkwartier Valeriuswijk
4 november 9.30 – 11.30 uur Buurtkamer Wijkcentrum Aldlân
3 november 10.00 – 12.00 uur Buurtkamer De Oude Ambachtsschool in Huizum-west
4 november 13.30 – 15.00 uur Buurtkamer Heechterp-Schieringen

Is er financiële hulp?

Wat kan er aan hulp worden geboden zodat mensen hun energierekening kunnen blijven betalen? Klaas; “Vanuit de landelijke overheid is aangekondigd dat er per 1 januari 2022 een tegemoetkoming komt voor de gestegen energieprijzen. Dit komt voor een gemiddeld huishouden neer op ongeveer 400 euro (voor het gehele jaar).  Dit is vanaf januari terug te zien op de energierekening, het voorschot bedrag zal dan lager zijn. Ook komt er extra geld beschikbaar voor woningisolatie. Gemeenten kunnen dat in de vorm van een tegoedbon verdelen onder bewoners van slecht geïsoleerde woningen. Met die tegoedbon kunnen mensen energiebesparende maatregelen aanschaffen. “
De 400 euro tegemoetkoming van de overheid dekt de gestegen energiekosten niet helemaal. Klaas; “De gemeente kan helaas de extra kosten niet financieel compenseren. Ook geldt de tegemoetkoming pas vanaf 2022.  Voor mensen die door de gestegen energiekosten financieel in de problemen komen, is vanaf nu hulp beschikbaar. Daarvoor kan men contact opnemen met het wijk- of dorpsteam van Amaryllis. Door tijdig aan de bel te trekken, kan hopelijk erger worden voorkomen. Wacht daarom niet te lang met het inroepen van hulp.”
Kijk hier waar het wijk- of dorpsteam bij jouw in de buurt te vinden is. 

Hulp van de gratis Energiecoach voor minima

In Leeuwarden zijn naast Klaas nog 5 andere Energiecoaches actief. “Wij gaan op bezoek bij mensen thuis en bekijken samen met ze hoe zij energie kunnen besparen. Én daarmee de energierekening omlaag kunnen brengen. We brengen daarbij in kaart wat in hun huis verborgen energieslurpers zijn. En kijken bijvoorbeeld met ‘cv-dokters’ of de cv en radiatoren wel goed zijn afgesteld. Ook helpen we met kleine energiebesparende maatregelen, zoals radiatorfolie, Ledlampen en tochtstrips. Kleine maatregelen die toch al een groot verschil voor de mensen kunnen maken. Zowel in de portemonnee als voor het comfort thuis. Als coach bezoeken we de mensen 3 keer per jaar. En mensen kunnen ons altijd benaderen als er tussendoor vragen zijn. De vele positieve reacties die we krijgen van de mensen die wij bezoeken maken dit werk het leukste wat er is. En vooral nu willen we met onze inzet zo veel mogelijk mensen helpen om grip te houden op de Energierekening”.

Wil je ook een gratis afspraak met de Energiecoach? Meld je dan hier aan voor een gesprek. Of bel met 14 058.