Zonnepanelen

Overweeg je zonnepanelen? Lees hier waar je rekening mee kunt houden.

Als het kan op jouw huis, investeer dan in zonnepanelen. De investering verdien je snel terug. Ook op een bewolkte dag levert een zonnecel elektriciteit. Bovendien blijkt uit verschillende onderzoeken dat kopers een huis met zonnepanelen aantrekkelijker vinden dan een huis zonder en bereid zijn om er meer geld voor te betalen. Heb je eenmaal zonnepanelen, dan zie je op je app hoeveel je iedere dag hebt opgewekt en verdient. Daar wordt je blij van!

Hoogte investering Een set van 10 zonnepanelen (met een vermogen van 3.000 watt-piek) kost inclusief omvormer, installatie en btw ongeveer 4.700 euro (prijs maart 2019). De btw kun je terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee worden jouw 10 zonnepalen zo’n 760 euro goedkoper. Je kunt ook zonnepanelen huren. Kijk bij bedrijven wat de mogelijkheden zijn.
Verbouwing

 

Het plaatsen van zonnepanelen duurt ongeveer een halve dag. Het meeste werk vindt buitenom en op het dak plaats. De installateur moet voor het plaatsen van een omvormer en aansluiting in de meterkast in je huis. Hou dus rekening met een dagje thuis blijven.
Besparing

 

Met diezelfde 10 panelen spaar je zo’n  600 euro per jaar uit. Zonnepanelen hebben een rendement dat vergelijkbaar is met 6 procent spaarrente.
Comfort

 

De meeste mensen worden er heel blij van om iedere dag op hun app te zien dat ze geld aan het verdienen zijn!
Design

 

Echt mooi zijn ze natuurlijk niet, zonnepanelen. Ze zijn er in zwart en donkerblauw. Als je een plat dak hebt zie je ze vanaf straatniveau gelukkig niet zitten. Er zijn ook mooiere oplossingen – bijvoorbeeld zonnepanelen in de vorm van een dakpan. Dan ben je wel flink duurder uit.

Wil je weten of je dak geschikt is? Check de zonnekaart.

Veelgestelde vragen

Kan het elektriciteitsnet de toenemende vraag naar duurzame elektriciteit wel aan?

Op sommige plekken zit het elektriciteitsnet inderdaad op de limiet van wat het aan kan. De netbeheerder is al bezig om problemen te voorkomen. De toenemende vraag naar elektriciteit en dus meer druk op het elektriciteitsnet, is ook de reden voor de gemeente om samen met inwoners te kijken welke buurten het kansrijkst zijn om geheel elektrisch verwarmt te worden. Het kan en hoeft niet allemaal tegelijk. Hierdoor kan de netbeheerder ervoor zorgen dat het elektriciteitsnet in die gebieden hierop voorbereid wordt.

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Zie of je dak geschikt is