Nu ook Energiecoach voor het MKB

Ook voor ondernemers heeft Gemeente Leeuwarden nu een Energiecoach beschikbaar. Deze MKB Energiecoach helpt ondernemers kosteloos op weg en ontzorgt bij het verduurzamen van het bedrijfsgebouw en het besparen van energie.

Publicatiedatum: 7 december 2021

In Leeuwarden is het begrip Energiecoach niet onbekend. Maar de MKB Energiecoach is nieuw en richt zich specifiek op het verduurzamingsproces voor ondernemers. Van de totale CO2 uitstoot (van woningen en gebouwen) is 46% afkomstig van bedrijfsgebouwen. Om dit terug te dringen moeten, net als de woningen, ook deze gebouwen op termijn van het aardgas af en dat betekent verduurzamen en energie besparen. In het proces daarnaartoe wil de gemeente ondernemers ondersteunen met behulp van MKB Energiecoach; Yoris.

Onafhankelijk aanspreekpunt ontzorgt ondernemers

Wethouder Abel Reitsma: ”Bij het verduurzamen van je bedrijfsgebouw komt veel kijken. Met de MKB Energiecoach bieden we ondernemers een onafhankelijk aanspreekpunt die hen kosteloos ontzorgt in dit gehele verduurzamingsproces. We willen als gemeente de ondernemers hierin zo veel mogelijk faciliteren. Ik hoop dat veel ondernemers gebruik zullen maken van de expertise van de MKB Energiecoach.”


Verbinden van personen en de juiste expertise


Yoris gaat als MKB Energiecoach in gesprek met de ondernemers en kijkt naar de persoonlijke situatie. Het gaat dan ook om maatwerk. De verbindende factor is hierbij erg belangrijk. Hij kan de ondernemers verbinden aan de juiste contacten binnen de gemeentelijke organisatie maar ook met lokale technische en financiële expertise, lokale installateurs en leveranciers. In het advies wordt gekeken naar laagdrempelige verduurzamingsmaatregelen, de beschikbare subsidies en de financieringsmogelijkheden.

foto Yoris MKB Energiecoach

MKB Energiecoach Yoris: “Het energievraagstuk is voor de meeste ondernemers niet hun ‘core business’ en het is voor sommige ondernemers moeilijk in te schatten waar je kunt beginnen. Terwijl je zoveel kunt doen, ook in kleine, simpele stappen. Denk bijvoorbeeld aan sensortechniek om te besparen op stroomverbruik van verlichting. Dat vind ik het mooie aan mijn nieuwe functie van MKB Energiecoach; ik kan dichtbij, bij de ondernemers aan de koffietafel, beginnen. Ik kan concreet met hen aan de slag, met kleine en grote veranderingen.”

Meer informatie over de MKB Energiecoach is te vinden op: ondernemendleeuwarden.nl/support/energieloket/

Titel

Hier kunt u uw tekst plaatsen