Open Energiedag op zaterdag 16 september

Publicatiedatum: 12 september 2023

Neem een kijkje bij duurzame energieprojecten in heel Nederland en ontdek de technieken en de mensen achter de energietransitie. De energietransitie is de overgang naar het gebruik van duurzame energie. Nederland wekt steeds meer energie op uit hernieuwbare bronnen. Dit zijn bijvoorbeeld windturbines, zonnepanelen, bodemwarmte, warmtepompen en uit water. Tijdens de Open Energiedag kan je deze duurzame bronnen bezoeken en zijn er allerlei leuke activiteiten te doen op de locaties. Twee initiatieven uit Leeuwarden doen ook mee: Energie Coöperatie Westeinde en Stichting Dorpsmolen Reduzum.

Wat is er te doen in Westeinde?

In wijkgebouw Eeltsje’s Hiem in Westeinde is een energiemarkt van 11.00 uur tot 16.00 uur over duurzame energie. Deze markt is gratis en aanmelden is niet nodig. Daarnaast kan je een zonnepark bezoeken, kunnen kinderen een eigen vliegtuig op zonne-energie maken en is er een springkussen. Let op: het betreden van Zonnepark Westeinde is op eigen risico. Kinderen onder de 16 jaar hebben alleen toegang onder begeleiding. Op de energiemarkt zelf krijg je informatie over isoleren, over de Fix-it Teams en de verschillende subsidies en kan je een bezoek brengen aan een vleermuisgrot.

Wat is er te doen in Reduzum?

Eind 2022 heeft Coöperatie Doarpsmûne Reduzum een eigen dorpsmolen (windturbine), die je tijdens de Open Energiedag kan bezoeken. Van 13:00 uur tot 15:00 uur wordt er informatie gegeven over de windturbine en over het proces van het maken van de dorpsmolen.

Extra aandacht voor werkzoekenden en loopbaancoaches

Er is dit jaar extra aandacht voor werkzoekenden en loopbaancoaches. Zij kunnen tijdens de Open Energiedag ontdekken hoe het is om te werken aan de energietransitie. Misschien vind jij er wel je droombaan!

Waarom een Energiedag?

De Open Energiedag zorgt voor bewustzijn en steun voor duurzame energie. De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) organiseert deze dag samen met 6 andere organisaties die zich bezighouden met duurzame energie. Dit is het 3e jaar dat de Open Energiedag wordt georganiseerd.

Kijk voor meer informatie op www.daarkrijgjeenergievan.nl