Aardgasvrij: We betalen nog maar 2 tientjes in de maand

Sipke woont samen met zijn vrouw Vanda, sinds de bouw van hun huis in 2000,  in het Havankpark te Leeuwarden. Inmiddels wonen zij helemaal aardgasvrij en betalen zo nog maar 2 tientjes per maand aan energiekosten. Ze delen graag hoe ze dit voor elkaar hebben gekregen.

Motivatie

Op de vraag wat de belangrijkste reden was om het huis aardgasvrij te maken, antwoord Sipke dat het een stap is geweest in een heel proces. “Geld was nooit een drijfveer. We waren heel erg intrinsiek gemotiveerd om aardgasvrij te wonen. Vooral de  gaswinning en aardbevingen in Groningen waren voor ons een trigger. Tevens wilden wij iets goeds doen voor onze aarde.” Wel zegt Sipke dat zij het geluk hadden dat ze ook het geld ervoor hadden. Voor zover het kon, vanwege projectbouw, hebben ze het huis destijds al zo aangepast, dat ze het in de toekomst makkelijker konden verduurzamen. Zo hebben ze bij de bouw van het huis gelijk gekozen voor vloerverwarming en een inductiekookplaat in de keuken.

Het proces

“Aan het begin waren zonnepanelen onbetaalbaar. Maar zodra het voor ons een beetje betaalbaar werd, hebben we, samen met tientallen andere buren, in 2013 zonnepanelen op het dak gelegd”. Een paar jaar later kwam de zonneboiler met vier bijbehorende panelen op het platte dak waardoor ze nu 7 maanden per jaar bijna gratis warm water hebben. Toen er uiteindelijk subsidieregelingen kwamen voor een warmtepomp, zijn Sipke en zijn vrouw vrij snel ingestapt. “Dit was een pittige beslissing omdat er enorm veel mogelijkheden zijn en het best wat kost.” Na goede ervaringen van een familielid te hebben gekregen en veel uitzoekwerk, hebben zij een warmtepomp uit hun geliefde vakantieland Zweden besteld en wonen ze sinds 2018 volledig aardgasvrij.

Investering

Sipke schat de totale investering rond de €15.000. De zonneboiler heeft hen bijvoorbeeld al rond de €5.000 gekost. “De zonneboiler was voor ons een bewuste keuze, we vonden het mooi om het optimale uit de zon te halen”. Een CV ketel kost ongeveer €1.200 euro, dus dat zijn grote verschillen vertelt Sipke. Ondanks de 20% subsidie, die voor iedereen beschikbaar is, is het zeker een flinke investering geweest.

De eerste winter

Waar mensen volgens Sipke waarschijnlijk tegenaan hikken is dat ze veel in huis moeten veranderen om uiteindelijk aardgasvrij te kunnen wonen. Zelf hadden ze bij de bouw al de nodige voorbereidingen getroffen, waardoor de ingrepen voor hen meevielen. “Dit zijn dan de oplossingen die bij ons huis paste, maar ieder huis is anders”. Op de vraag of het ze allemaal goed bevalt krijgen we een volmondige ja. “Het is natuurlijk altijd even afwachten, vooral de eerste winter, maar ook in de winter hebben wij het lekker warm in huis”.

De investering meer dan waard

Door alle ingrepen die Sipke en zijn vrouw in huis hebben gedaan zijn  ze voor het verwarmen van de woning en het elektriciteitsverbruik geheel zelfvoorzienend. “Twee tientjes per maand voor het opladen van de auto en dat is het, een heerlijk gevoel als ik zo naar die stijgende energieprijzen kijk en de investering meer dan waard”.