“Alles begint met motivatie. De rest kun je hulp bij krijgen.”

Albert en Hilly verruilden in 2013, toen het pensioen van Albert in zicht kwam, de hectische Randstad voor de rust en ruimte in Friesland. Het doel was Leeuwarden, maar beiden werden verliefd op een vrijstaande woning aan de rand van Wirdum. Het was alleen wel een opknappertje… Het kwam goed uit dat Albert zelf zo handig is.

Provisorische isolatie

‘We zijn kort na de aankoop begonnen met renoveren, dit heeft maanden geduurd voordat we er in konden, want er zijn muren gesloopt en verplaatst en we hebben een extra raam laten plaatsen. Daar heb ik overigens een aannemer voor ingehuurd. Verder heb ik vrijwel alles zelf gedaan. Als een van de eerste dingen hebben we de plafonds van zachtboard met piepschuim platen als provisorische isolatie eruit gehaald. Levensgevaarlijk, dat is ontzettend brandbaar,’ vertelt Albert.

Verwarming in de woning

Een geiser verwarmde het water in huis, maar die verbruikte veel gas door de grote waakvlam. Daarom kozen Albert en Hilly ervoor om 14 zonnepanelen en een zonneboiler te laten plaatsen. Omdat de naverwarming van een zonneboiler niet met de luchtverwarming – die de hele woning verwarmde – kon, moest er een oplossing komen. ‘We hebben daarom de luchtverwarming naar boven afgesloten, waarna er boven een combiketel is geplaatst die de zonneboiler naverwarmt en indien nodig de bovenverdieping verwarmt,’ legt Albert uit.

Regenwateropslag

Het meest recente project van Albert is de regenwateropslag in de achtertuin. Deze tank van 600 liter is voor de helft in de grond verzonken, met een verwarmingslint aan de onderkant en een bekisting met isolatie eromheen, zodat hij niet bevriest in de winter. Op de tank zit een pompje aangesloten om de druk te regelen, dat met een klein zonnepaneeltje van stroom wordt voorzien. Er zijn nu twee kraantjes op aangesloten. Uiteindelijk moet ook het toilet aangesloten worden op de regenwatertank. Albert heeft de hele installatie zelf gebouwd, met vlotters en stoppers voor de overloop en alles. Als de tank vol is, gaat de overloop via de drainage – die door de vorige bewoners in de achtertuin is aangelegd – naar de sloot. Zo wordt het riool ook niet overbelast.

Wensen

‘In principe zijn we nu klaar,’ zegt Albert. ‘We zijn van de nok tot aan de kruipruimte bezig geweest. Er zijn nu alleen nog een paar ramen met thermopane, die wil ik nog vervangen door HR++-glas. En ik wil de luchtverwarming op den duur vervangen, maar ik weet nog niet wat het beste duurzame alternatief is. Het verandert ook best snel.’

Doe-het-zelf of aannemer?

Albert: ‘Ik ben zelf erg handig en heb een technische achtergrond, waardoor ik heel veel zelf kon doen. Alleen de grotere zaken heb ik door een lokale, zelfstandige aannemer laten doen. Al met al ben ik een paar jaar bezig geweest met alles. Eerlijk is eerlijk: als je zo’n renovatie wilt doen, moet je gemotiveerd zijn, anders hou je het niet vol. Daarnaast zijn voldoende financiële middelen, twee rechterhanden en voldoende kennis ook niet onbelangrijk. Dan kun je enorm besparen op de manuren, die zijn meestal het duurst. Wij hebben overigens alles zelf bekostigd zonder subsidies.’

Subsidies

Albert vindt subsidies nog wel een dingetje. Dit komt voort uit zijn eigen ervaring van jaren geleden, toen hij nog in Hoofddorp woonde. ‘Er waren zo veel regels en formulieren, dat je soms door de bomen het bos niet meer zag. .’ In Wirdum kon hij helaas niet meer gebruikmaken van een subsidieregeling voor zonnepanelen en voor de isolatie heeft hij door zijn ervaring in Hoofddorp niet meer de moeite gedaan om uit te zoeken of hij subsidie kon krijgen. En dat terwijl het tegenwoordig veel overzichtelijker is welke subsidies er mogelijk zijn en ze ook nog eens eenvoudig aan te vragen zijn!