Verbouwen en isoleren? Zo doe je dat
In 2018 kocht Joep Poot een woning uit de jaren dertig. De woning was nog niet geïsoleerd en er moest nog aardig wat aan verbouwd worden. Joep vertelt graag hoe hij ter werk is gegaan.
Waar kwam de keuze vandaan om duurzamer te gaan wonen?
“Ik werk zelf op het gebied van energietransitie dus ik vind het uiteraard een belangrijk onderwerp. Ook moest er in mijn woning een hoop verbouwd worden dus leek het ons de meest logische stap om direct alles te isoleren. Er moest een nieuwe keuken komen, een nieuwe badkamer in en de zolder moest nog compleet vernieuwd worden. Tot slot is het natuurlijk ook een mooie manier om geld te besparen.”
Hoe lang heeft het proces geduurd? Verbouwen en isoleren?
“In april 2018 kochten wij ons huis en toen zijn we eigenlijk direct begonnen met verbouwen. Wij begonnen bij onze badkamer, daar hebben we toen ook vloerverwarming aangelegd. Daarna hebben we de keuken en de bijkeuken aangepakt. Toen zijn we verder gegaan in begin 2019 met het aanpakken van de zolder. Deze hebben we compleet gestript, geïsoleerd en daarna uiteraard weer dichtgemaakt. Tussen de bedrijven door hebben we alle energiebesparende maatregelen genomen. “
Welke energiebesparende maatregelen heb je ondernomen?
“We hebben de spouwmuur laten isoleren, we hebben vijf centimeter spouw, dat is best veel voor een jaren dertig woning. Ook heb ik mijn buren overgehaald om mee te doen met isoleren, dit leverde een leuke korting op! We zijn toen met drie woningen tegelijk gaan isoleren. Dus alle muren en het hele dak is geïsoleerd, het platte dak van de keuken is met steenwol geïsoleerd. Ook heb ik bijna overal HR++ glas ingezet. Tot slot hebben we een lage tempratuur verwarming geïnstalleerd. Wij kunnen daarom onze CV ketel op 50 graden laten stoken in plaats van 80 graden. Zo kan deze optimaal moduleren.”
Merk je dat je manier van leven nu ook echt veranderd is?
“In comfort merk ik het grootste verschil. Het duurde voorheen een beste tijd voor dat een ruimte was opgewarmd. Soms duurde dat wel anderhalf uur, dat is natuurlijk hartstikke oncomfortabel. Nu is dezelfde ruimte binnen 20 minuten warm door de aangepaste ketel en door de isolatiemaatregelen. Niet alleen dat, ook is de warmte veel stabieler.”
Is een verschil terug te zien op de energierekening ten opzichte van de afgelopen twee jaar?
“Als ik naar mijn gasverbruik kijk kreeg ik bijvoorbeeld in mijn eerste jaar €400 terug. In het tweede jaar was dat alweer €600. Ik heb een Excel bestandje waarin ik alles bij hou. Dus ik merk absoluut iets van de maatregelen die we hebben ondernomen.”
Heb je nog tips hoe je het best kan beginnen?
“Bedenk eerst wat relevant is voor jou om te gaan doen. Kijk dus naar het bouwjaar van je woning en wat er al gedaan is. Wat ik altijd aanraad is; kijk eerst naar de ‘schil’ van je woning. Als je een woning hebt uit bijvoorbeeld de eerste helft van de 20e eeuw en er is nog niks aan isolatie gedaan kan je daar een hoop winst halen. Vooral bij comfort merk je een groot verschil! Plus je hebt het nodig om verder te gaan met verduurzamen. Dat is mijn tip voor het verduurzamen van je woning. Begin met isoleren van de buiten kant, zorg dat je de ketel op 50 graden kan zetten en ga dan pas nadenken over een eventuele warmtepomp.”