Oud huis uit 1920 energieneutraal en gasloos maken zonder extreem kostenplaatje

Susan Janssen- Jouwsma laat zien dat het kan.

Steeds meer mensen willen hun woning verduurzamen. Susan Janssen- Jouwsma heeft dat al succesvol gedaan. Samen met haar man Jorrit heeft zij haar woning uit 1920 geheel duurzaam gemaakt.  

“We hebben het grondig aangepakt met onze verbouwing. Van begin tot eind, dus we zijn ook bewust omgegaan met het afval, bij het leeghalen van ons huis. Daarna zijn we gaan verduurzamen. Eerst zijn we het dak en de muren gaan isoleren, de vloer was al geïsoleerd dus dat hoefde niet. We hebben al het glas vervangen door HR+++ glas en waar de kozijnen niet vervangen hoefden te worden hebben we vacuümglas laten zetten. En daarna hebben we de gasaansluiting laten verwijderen. We hebben 12 zonnepanelen laten plaatsen die onze lucht- warmtepomp voor de verwarming en het warm water, van energie voorziet. Daarnaast ventileren we slim via een mechanisch ventilatiesysteem aangevuld met een midzomernachtventilatie.” zegt Susan aan de keukentafel waaraan ook haar man Jorrit is aangeschoven.

Duurzame metamorfose voor woning uit 1920
Het karakteristieke aan het 100-jarige huis blijft nog steeds overeind. “Weet je, we wonen hier heel erg fijn. Deze wijk is een gezellige buurt waar je echt samen met elkaar bent. Bovendien, zelfs in een nieuwbouwwoning moet je investeren om die echt energieneutraal te krijgen. Waarom dan niet investeren in onze eigen bestaande woning? We hebben al laten zien dat we een meer dan 100 jaar oud schip volledig energieneutraal konden maken. Dus dachten we dat we dat met een met een pand van rond 1920 moesten kunnen. En dat is gelukt, wij hebben echt een negatieve energierekening zonder dat we op wooncomfort hebben ingeleverd. Beter zelfs, het woont hier nu nog fijner. En we hebben laten zien dat het wel kan, een oud huis energieneutraal en gasloos maken, zonder een extreem kostenplaatje.”

Verdiep je eens in de mogelijkheden
Susan en haar man Jorrit hadden dus al ervaring met duurzaam verbouwen. Zo toverden zij een oud schip om in een volledig energie-neutraal varende vergaderruimte. Met die kennis hebben ze ook hun woonhuis energieneutraal hebben gemaakt. Volgens Susan is het is sowieso goed om jezelf te verdiepen in hoe je jouw huis kunt verduurzamen.

“Als je een bedrijf inschakelt willen ze je een goed gevoel verkopen wanneer je bij hen investeert bij het verduurzamen. De vraag is of het advies waarmee zij komen wel altijd het meest duurzaam is. Het blijft immers toch een verkooppraatje.” Haar man Jorrit knikt instemmend. “Verdiep je eens naar de mogelijkheden.” Zegt hij. “Je komt er snel achter dat er al veel oplossingen zijn. Ik denk bijvoorbeeld niet dat veel mensen bekend zijn met PCM. Phase Change Materials. Het is materiaal dat in staat is om grote hoeveelheden warmte of koude op te slaan. Wanneer de omgevingstemperatuur erom vraagt, staat het weer waar warmte of koude af. Hierdoor voelt ons huis 24 uur per dag comfortabel aan. Of het nu ’s zomers of en ’s winters.  is. Doordat we PCM’s in onze vloer hebben hoeft onze warmtepomp ’s nachts niet aan te staan. Hiermee besparen op onze energiekosten. Vooral als je bedenkt dat verwarmen de meeste kosten met zich meebrengt.”

Energiezuinig leven als een spelletje
“De gemiddelde burger denkt toch vaak ‘De overheid en de industrie lossen dit maar op.’ Maar als je alleen maar de verantwoordelijkheid bij de politiek en het bedrijfsleven legt gaat er niet veel veranderen. Hoe cliché ook, een beter milieu begint ook echt bij jezelf. Ook jij kunt iets bijdragen aan verduurzaming, al is het in iets kleins.” En dat hoeft volgens Susan en haar man niet moeilijk te zijn als je het op een andere manier gaat benaderen.

Voor Susan is het duidelijk dat mensen ook zonder grootse duurzame verbouwingen een steentje kunnen bijdragen aan het klimaat. “Eigenlijk kan je ook al in je gedrag veel veranderen. In onze huidige samenleving lijkt alles zo vanzelfsprekend. Stekker in het stopcontact en er komt oneindig veel energie uit toch?  Vroeger gingen we veel spaarzamer om met energie. Had je het koud? Dan deed je niet de verwarming hoger, maar deed je een trui aan.” “Voor ons is het ook eigenlijk echt een spelletje,” zegt Jorrit “Hoe kunnen we zo energiezuinig mogelijk leven, zonder in te leveren qua comfort”.

“Van bovenaf helpt niet”
Samen met haar gezin leeft Susan bewust. Ze zijn echt begaan met het milieu en klimaat. “Wij zijn geen klimaat wappies. We vinden echt niet dat iemand iets niet mag doen. Van bovenaf opleggen helpt niet. Dan krijg je weerstand, en wat heb je daar nou aan als er verandering moet komen? Niets. Je kunt beter op een rustige manier de mensen meekrijgen. Het begint bij educatie en het inspireren.  Gewoon zorgen dat mensen bewuster omgaan met het milieu. Alle kleine stappen, maken uiteindelijk ook een groot verschil.”

“Samen maakt groener”
Er zijn nog altijd wensen als het om verduurzamen gaat. Zo ook als het gaat om bij de woning van Susan. Zij en haar man zouden nog graag een groen sedumdak willen. “Dat is een dak met mos- en vetplantjes. Een sedumdak vergt weinig onderhoud en voor de omgeving levert het veel op. Planten nemen C02 op, en het zorgt ervoor dat insecten, vlinders en vogels meer ruimte krijgen om zich te nestelen. Een groen dak neemt veel regenwater op waardoor je het riool weer ontlast. En het slaat ook weer C02 op. Veel mensen hebben het over bomen, en dat is goed, maar denk ook eens aan de daken. Als er meer daken groen zouden zijn draagt dat bij aan een betere luchtkwaliteit.”

Susan laat wederom weten dat zij echt in de kracht van het collectief gelooft. “Ik las of hoorde eens ergens dat wij mensen tot een oerkracht worden gerekend. Zoveel impact hebben wij op ons leefklimaat. Dan zouden wij met z’n allen het milieu en klimaat toch ook kunnen verbeteren. Als collectief zijn wij tot heel veel in staat. Dus kunnen wij ook met z’n allen vergroenen en een positief effect teweeg brengen voor onze wereld.