Feinsum: rust, ruimte en lokaal opgewekte elektriciteit

De werkgroep Duurzaam Feinsum geeft advies, vergaart kennis en neemt inwoners mee in de ontwikkelingen, zodat ook Feinsum in 2050 compleet van de fossiele brandstoffen af kan.

Feinsum (Finkum in het Fries) is een terpdorp met 67 woningen. Voor de 170 inwoners betekent wonen in Feinsum rust, ruimte en mooie vergezichten. Hoe kan zo’n dorp als Feinsum in 2050 gasloos zijn? Ik vroeg het aan Sjoerd Oostra, lid van de werkgroep Duurzaam Feinsum. De werkgroep bestaat uit 6 personen. “We proberen inwoners mee te nemen in de ontwikkelingen, zodat ook Feinsum in 2050 compleet van de fossiele brandstoffen af kan. Dat doen we door advies te geven, kennis te vergaren en die met het dorp te delen.”

Wat zijn de duurzame ontwikkelingen in Feinsum?
De werkgroep bestaat al 3 jaar en we zijn vooral bezig geweest met inventariseren en te kijken wat we voor ons dorp kunnen doen.  We hebben hier te maken met een opgesteld vermogen van 142 KWP en er zijn nu 521 zonnepanelen. Op 26 daken liggen  zonnepanelen. Binnenkort komen daar nog 2 daken bij.  Op deze manier wekt het dorp zelf 121.000 KWH op. Uitgaande van een gemiddeld gebruik van een middelgrote woning is dit 55% van het elektrisch gebruik. Maar we willen dat percentage graag omhoog brengen.

Dillema’s: Waar begin je?
Zelf woont Sjoerd in een gasloze woning en verwarmt hij met een bodemwarmtepomp en een bijverwarming met infrarood.  Net als de andere werkgroepleden deelt hij graag zijn ervaringen met anderen. “Inwoners voelen de noodzaak om actie te ondernemen richting duurzaam energieverbruik. De huidige energiemarkt, de hoge gasprijs en het ruime aanbod van veel energiezuinige maatregelen helpt daarbij. Maar de meesten zien door de bomen het bos niet meer. Waar moet je beginnen? Wel of niet isoleren? De grootste behoefte op dit moment is informatie over wat voor iedere woning de beste oplossing is. All electric  is voor velen financiële toekomstmuziek. Wellicht is voor hen een hybride warmtepomp een goede tussenoplossing  gecombineerd met fossielvrij gas. De leeftijd van inwoners speelt ook een rol. De gemiddelde leeftijd van inwoners ligt vrij hoog dus dan rijst ook de vraag: Is de balans tussen de investeringen en hoelang ik hier nog woon wel in verhouding?

In gesprek blijven
De werkgroep probeert vooral de bewustwording rondom energiegebruik van de eigen woning en het besparen en opwekken te vergroten. Met eenvoudige maatregelen kun je al winst behalen. “Radiatorfolie, tochtstrippen of de kachel een graadje lager zetten bijvoorbeeld. 10x een kleine besparing van 10 euro is toch weer 100 euro.”

“Gelukkig is de gemeenschappelijke ruimte in de kerk weer beschikbaar voor bijeenkomsten. Met de coronamaatregelen van afgelopen 2 jaar was dit niet mogelijk. Daar gaan wij dan ook weer gebruik van maken. We laten van 2 woningen volgende week een uitgebreide energiescan maken door De Energiebespaarders uit Amsterdam. De energiecoöperatie in Mantgum had daar ook goede ervaringen mee. De resultaten van de scans gaan we in mei aan de bewoners presenteren. In die bijeenkomst praten we iedereen gelijk bij over de Warmtevisie van de gemeente en alles wat bij verduurzaming van de woning komt kijken. Tevens de mogelijkheden voor subsidies en lage rente leningen.” Daarnaast willen we een lokale openhuizendag organiseren met woningen die al duurzame maatregelen getroffen hebben. En we willen ervoor zorgen dat we alle inwoners een energiescan kunnen aanbieden tegen een gereduceerd tarief.