Groen doen: energie besparen en goed voor het klimaat!

Bertus Buizer is klimaatburgemeester voor de gemeente Leeuwarden. Hij probeert anderen te inspireren om ook huis en tuin te verduurzamen, want iedereen kan klimaatbewust leven. Met kleine maatregelen, zoals je bewust zijn van je energieverbruik tot aan de aanleg van een groen dak.

“Ik denk dat de kosten en het onbekende mensen ontmoedigt om met verduurzaming en vergroening aan de slag te gaan. Dat snap ik heel goed. Ik vind duurzaamheid heel erg belangrijk, maar ik had in het begin ook weinig met een groen dak. Een dak is voor je gevoel te ver weg. Je ziet het niet elke dag. Gelukkig worden veel mensen steeds bewuster.” Bertus weet uit eigen ervaring: “Laat je leiden door je eigen nieuwsgierigheid en niet door de beren die je voor jezelf op de weg legt. Dan wordt verduurzamen leuk en houd je het leuk. Ik gun mensen het plezier van verduurzamen. Ik woon inmiddels volledig CO2-neutraal met een warmtepomp, zonnepanelen, een groen dak en een laadpaal voor de elektrische auto. Dit is niet op 1 dag gebeurd, maar een proces van jaren. Begin klein en zet die eerste stap.”

“Dat je de drempel voor anderen verlaagt door te laten zien hoe het kan. Dat vind ik het leuke aan verduurzamen.”

“Misschien is een groen dak voor jou geen optie, omdat je bijvoorbeeld in een huurwoning woont of daar nu het geld niet voor hebt. Bedenk waar jij wel kunt bijdragen aan een beter klimaat. Dat hoeft niet perfect te zijn of een grote investering. Iedereen kan bijvoorbeeld de verwarming een graadje lager zetten, een tegel vervangen door groen, meehelpen bij het vergroenen van de buurt, één keer per week geen vlees eten of vaker de fiets pakken in plaats van de auto. We maken allemaal gebruik van de natuur en we zijn dus allemaal verantwoordelijk voor het behoud van de natuur.”

“Iedereen kan een goed voorbeeld zijn voor anderen. En het werkt aanstekelijk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Een aantal buren belde bij ons aan om meer informatie. Zij hebben nu ook zonnepanelen en een groen dak (sedumdak) aangevraagd.”

Meer weten over Bertus? Lees het hele interview in de Huis-aan-huis (link naar pdf)

  • Ga jij aan de slag met een groen dak? Vraag dan subsidie aan bij de gemeente Leeuwarden via deze link.

Doe de digitale bespaarcheck!

Wil je snel meer inzicht in je mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen? Bekijk dan eens onze online bespaarchecks!

Klimaatburgemeester Bertus Buizer