Heyman ging de uitdaging aan met een woning uit 1924

Eind 2014 kochten Heyman en Irene een huis aan de Groningerstraatweg in Leeuwarden. Met een zoon van twee weken oud is, trok het jonge gezin in de jaren 20-woning. Heyman: “We wisten dat het een klushuis was, maar de woning was niet warm te krijgen. Het energievoorschot van de vorige bewoners was enorm hoog. Dus toen ging ik het verbruik bijhouden. Het werd al snel duidelijk dat er veel moest gebeuren. Nog voor de Kerst begon ik met het plaatsen van vloerisolatie onder de grond.”

Verhuizen naar een woning uit 1924

Heyman had bij zijn moeder thuis de nodige kluservaring opgedaan en vond het een uitdaging om deze kluswoning te moderniseren. “De woning is van 1924 en gebouwd onder architectuur. Aan het uiterlijk van de woning mochten we dus niets aanpassen. Verder is er al die jaren weinig tot niets aan de verbetering van de isolatie gedaan, her en der zat bijvoorbeeld nog jute op de muren.” Irene: “We stonden aan het begin van onze loopbaan en hadden net een baby, dan past zo’n woning in je levensfase. Inmiddels hebben we ook een tweede kind. We hebben alles in kleine stappen gedaan, zodat het betaalbaar bleef. Nu zijn we in de afrondende fase van de verbouwing, dat is heel fijn. Ook merk je gewoon dat je wooncomfort per aanpassing omhoog gaat.”

Waar begin je mee?

Heyman: “We zijn begonnen met de vloerisolatie. Al snel daarna hebben we muurisolatie aangebracht. Het huis kierde enorm, dus dat was een van de belangrijkste dingen die we hebben aangepakt. Later vonden we een warmteverliesberekening op internet. Toen kwamen we erachter dat het oude dubbelglas ook zo lek als een mandje was. Alles is nu hr++ of tripleglas en dat heeft echt heel enorm geholpen.” Inmiddels heeft de woning flink wat duurzame aanpassingen achter de rug. Vloeren, muren en plafonds zijn geïsoleerd, glas is vervangen. De cv-(combi)ketel is vervangen door een lucht/water-warmtepomp en een warmtepompboiler en ze plaatsten een zonneboiler voor het warm water. Ook werden er zonnepanelen en een monoblock geplaatst. En diverse kleinere aanpassingen. “En als het echt heel koud wordt, hebben we de pelletkachel nog,” lacht Irene.

Een warmteverliesberekening? Vertel eens?

“Zo’n warmteverliesberekening kan iedereen doen via internet. Je vult in hoe groot het oppervlakte is en van welk materiaal het gemaakt is. Als je voor je beglazing bijvoorbeeld enkelglas invult, dan weet het programma wat de isolatiewaarde daarvan is. Zo kom je te weten welke onderdelen veel warmte verliezen, hoeveel warmte er dan verloren gaat als het hier 20 graden in huis is en hoeveel dat zou zijn met andere materialen.” De warmteverliesberekening heeft hen echt geholpen om te bepalen welke aanpassingen er gedaan moesten worden. Maar ook een energieprestatieadvies is zeker aan te raden, vult Heyman aan: “Vraag eerst een energieprestatieadvies aan. Dat verdien je zo terug; je weet meteen waar je grootste lek zit. De meeste mensen hebben niet onbeperkt geld, dus dan kun je het beste beginnen met het grootste lek. Begin 2017 kwam de adviseur hier. Dat was een eis van de provincie voor een nul-op-de-meter-subsidie. Deze adviseur heeft voorgerekend hoe je dat het beste kon doen. Achteraf gezien had ik niet echt een plan. Ik zag wel waar verbetering in zat. Maar na dit energieprestatieplan zijn we meer planmatig aan de slag gegaan.”

Hebben jullie nog meer adviezen?

“We hebben veel zelf gedaan, met behulp van timmerman Mark. Hij komt één keer per week langs. Zo houden we het betaalbaar, maar duurt het wel wat langer. Veel Leeuwarders hebben nu eenmaal niet de mogelijkheid om in één keer een huis te laten verbouwen. Maar door stapsgewijs dingen aan te passen en met de grootste lekken te beginnen, kun je al heel veel besparen. Ook vind je veel tips op internet.” Irene: “Je hoeft natuurlijk ook niet alles te doen. Maar door bijvoorbeeld de beglazing te vervangen door isolerend glas en kieren te dichten, bespaar je al heel veel. Dat kan zo de helft van je gasrekening schelen. Dus begin bij de kleine dingen.”

Heyman, enigszins trots: “Ik heb eens berekend wat we met al deze maatregelen besparen. Daarvan kun je na 10 jaar een nieuwe auto kopen. Dat is toch een mooi idee.”