Fixteam starten? De Stienzer Energykoöperaasje vertelt hoe

Steeds meer mensen zijn actief bezig met energiebesparing thuis. Kleine maatregelen kunnen al verschil maken in het verlagen van de energierekening. Maar waar begin je? Daarom introduceerden we als gemeente de Fixteams; lokale initiatieven van verenigingen, stichtingen, coöperaties of kerken, die buurtbewoners helpen met eenvoudige energiebesparende maatregelen. En het mooiste is: voor elk huis dat ze helpen, krijgen ze €50,- van de gemeente Leeuwarden via de Fixteams subsidie.

Het begin van Fixteam Stek in Stiens
Vorig jaar startte de gemeente Leeuwarden met een subsidie voor het opzetten van Fixteams. Wim en Sikke, beiden lid van energiecoöperatie de Stienzer, waren direct enthousiast. "Het paste perfect bij de doelen van onze energiecoöperatie."

Een team van enthousiaste vrijwilligers
Wim en Sikke konden dit project natuurlijk niet alleen dragen. Daarom gingen ze rondvragen binnen hun energiecoöperatie. Met succes: een kleine club enthousiaste vrijwilligers sloot zich aan bij het Fixteam. Daarnaast kregen ze een avondcursus op locatie om te leren hoe ze de materialen moesten aanbrengen. Met een flinke lading radiatorfolie, meters tochtstrips, brievenbusborstels, waterbesparende douchekoppen en ledlampen gingen ze vervolgens in Stiens aan de slag. Wim vindt het geweldig om zijn werk als energiecoach te combineren met zijn rol in het Fixteam. "Het is fantastisch om op deze manier met je handen bezig te zijn en mensen te helpen die dat zelf niet kunnen."

De aanpak van Fixteam Stek
Om huizen te vinden die hulp nodig hadden, verspreidden ze flyers en plaatsten advertenties in de lokale krant, de Stienser. Maar mond-tot-mondreclame blijkt nog altijd het meest effectief. Na elk huisbezoek volgde vaak een aanvraag van de buren. Zo kwamen ze uiteindelijk bij 50 tot 60 adressen terecht. Wim en Sikke vinden het belangrijk dat iedereen een eerlijke kans krijgt. "We hebben niet gekeken naar het inkomen", vertelt Sikke. "Iedereen die hulp wilde, kon zich aanmelden." Voor elk huis waar ze aan de slag gingen, kregen ze €50,- subsidie van de gemeente Leeuwarden. Dat geld gaan ze investeren in nieuwe projecten voor de energiecoöperatie.

Kleine maatregelen, groot verschil
De reacties zijn positief: mensen waarderen de hulp en zien de kleine aanpassingen als een groot voordeel. "Het gaat ons om de energiebesparing, maar ook om het persoonlijke contact met de mensen. De reacties van de bewoners motiveren ons enorm", zegt Wim.

Wim en Sikke benadrukken dat elke vereniging een Fixteam kan starten. "Je hoeft niet groot te beginnen", legt Wim uit. "Ook met kleine maatregelen kun je al in aanmerking komen voor de subsidie."

 

Vragen?

Heb je vragen over het opzetten van een Fixteam? Wim en Sikke staan klaar om te helpen: “Wij hebben het wiel al eens uitgevonden, dus we delen graag onze ervaringen met anderen.”

Je kan contact opnemen via: [email protected]