Mantgum maakt werk van verduurzaming

In de gemeente Leeuwarden gebeurt er al heel veel in de wijken en dorpen als het om duurzaamheid gaat. Om hierbij te helpen biedt de gemeente ondersteuning met subsidie voor duurzame wijk- en dorpsinitiatieven aan. Ook Duorsum Mantgum maakte gebruik van deze subsidie.

Duorsum Mantgum is een lokale energiecoöperatie van Mantgumers en vóór Mantgumers. Wij spraken met Maaike Kuipers die betrokken is bij Duorsum Mantgum. Zij doet dat door haar kennis en ervaring te delen op het gebied van communicatie.

Een beter milieu begint bij jezelf

Maaike vertelt; “Ik heb enkele jaren geleden gewerkt als communicatiemedewerker voor de provincie Groningen. Daar kwam ik in aanraking met het onderwerp duurzaamheid. Daar kreeg ik op een gegeven moment passie voor en affiniteit mee.” Dat kwam enerzijds door de schrijnende situaties rondom aardbevingen waardoor ze met eigen ogen zag hoe dringend we van het aardgas af moeten. En anderzijds was daar de gedeputeerde, Nienke Homan, ook een echte aanjager van duurzaamheid. “Haar enthousiasme zorgde ervoor dat ik in mijn vrije tijd ook meer bezig was met verduurzamen. En laten we eerlijk zijn, een beter milieu begint immers bij jezelf!”

Collectieve zonnedaken

Maaike vervolgt; “Ik besloot mij aan te sluiten bij Duorsum Mantgum. Zij waren toen bezig met de aanleg van twee collectieve zonnedaken. Inmiddels zijn er op de stal van een melkveehouderij 200 zonnepanelen geplaatst. En op basisschool De Gielguorde liggen er 182 stuks.

Van het technische gedeelte wist ik niet zoveel. Maar mijn ervaring in communicatie kan ik natuurlijk wel inbrengen. Bijvoorbeeld door mensen te informeren. Gedragsverandering begint tenslotte bij het hebben van kennis.”

Verduurzamen begint met besparen op energie

“Verduurzamen begint eigenlijk allemaal met het besparen op energie. En dat zijn vaak simpele en kleine ingrepen. Weet je, men verwacht veel van grote projecten zoals energiewindparken, zonneparken en duurzame innovaties. En daar is ook niets mis mee want wij moeten ook echt van het gas af. Maar door op energie te besparen in je eigen woning kun je direct al stappen ondernemen.”

Webinar

Rob Mangnus en Albert Zadelhoff, ook betrokken bij Duorsum Mantgum, besloten samen met Maaike te gaan brainstormen. De vraag die zij hierbij stelden was: ‘Op welke manieren kun je Mantgumers bewuster maken van energie besparen?’ “Door corona besloten wij te gaan voor een webinar. Hiervoor schakelden wij de hulp in van een bedrijf, de Energiebespaarders. Rob had ervaring met dit bedrijf. Wij hebben ze gevraagd of zij op de camera iets wilden vertellen over een woningscan die zij aanbieden. Dan komen ze bij jou op bezoek en kijken in je huis naar plekken waar je op energie kunt besparen.”

Deelnemers waren enthousiast

De Mantgumers die deel namen aan het webinar lieten weten er veel baat bij te hebben gehad. “Deelnemers waren enthousiast en vertelden naderhand dat de webinar voor meer bewustzijn heeft gezorgd. Door de subsidie vanuit de gemeente en een korting van het bedrijf, konden Mantgumers die aan de webinar deelnamen, een flinke korting krijgen op een woningscan. Daar hebben 21 mensen gebruik van gemaakt. Met het advies wat daaruit voortvloeide, hebben de meesten ook daadwerkelijk actie ondernomen. Zo zijn er meerdere inwoners geweest die hun woning hebben geïsoleerd, er zijn een aantal warmtepompen aangeschaft en natuurlijk is het bewustzijn toegenomen’.

Energiebesparingsacties

Duorsum Mantgum is ondertussen ook begonnen met brainstormen voor nieuwe acties. “Het zit nog in een prille fase, maar we willen graag een magazine rondbrengen met lokale verhalen over energie besparen. En wij denken aan een vrijblijvende rondgang voor inwoners die een laadpaal willen voor een elektrische auto. Daarnaast zijn we ook bezig met een kortingsactie voor inductiekookplaten via lokale ondernemers. Koken op inductie is een eerste stap naar minder gas verbruik en wij hopen door deze actie mensen te overtuigen. Het is dan mooi dat onze gemeente doormiddel van subsidie ons hierbij financieel kan ondersteunen. Zonder de subsidie en positieve ondersteuning van de gemeente hadden wij deze acties in ieder geval nooit van de grond gekregen.”