“Een dikke winterjas werkt ook niet als je de rits open laat.”

Mark Themmen woont in een prachtige, gemoderniseerde boerderij uit 1932 in Hempens. Maar toen Mark samen met zijn toenmalige partner de boerderij kocht, zag het er heel anders uit. De paardenstallen waren nog in originele staat, zelfs het hooi lag nog in de hoek. In de oude stal, nu omgetoverd tot een gezellige keuken, vertelt Mark hoe ze de boerderij zo duurzaam mogelijk hebben gemaakt om bijna energieneutraal te kunnen leven.

Focus op isoleren

Tijdens de verbouwing lag de focus op goede isolatie. “Er zit 20 cm isolatie in de grond, 10 cm in de muren en 14 cm op het dak, waar mogelijk oude planken van een ander slooppand zijn hergebruikt. We hebben het gebouw voorzien van een geheel nieuwe binnenschil en vloerverwarming aangelegd. Dat is onze enige verwarming, behalve een houtkacheltje dat we eigenlijk alleen voor de sfeer gebruiken.”

Het isoleren verliep echter niet zonder problemen. “Je kunt nog zo dik isoleren, maar je moet ervoor zorgen dat het nergens tocht. Een dikke winterjas werkt ook niet als je de rits open laat. We hadden toch nog veel tochtplekken, die we met een rookmachine en warmtebeeldcamera hebben opgespoord. Bespaar daarom niet op het juiste isolatiemateriaal en vakmanschap. Uiteindelijk betaalt het zich terug.”

Zonnepanelen

Naast het huis staat een loods die ook volledig is gerenoveerd. Het asbestdak heeft plaatsgemaakt voor een nieuw dak met 120 zonnepanelen. Mede dankzij deze zonnepanelen werkt alles in huis op elektriciteit, er komt geen gas aan te pas. In de zomer wekt Mark veel energie op en dankzij de salderingsregeling leeft hij bijna energieneutraal.

Mark legt uit: “Wat ik in de zomer teveel opwek, lever ik terug aan het net. Dit betekent dat ik de teruggeleverde stroom kan verrekenen met mijn verbruik. Verbruik ik bijvoorbeeld op jaarbasis 15.000 kWh en lever ik evenveel terug aan het net, dan betaal ik bijna niets voor mijn elektriciteit, op het vaste maandbedrag aan de energieleverancier na."

"In de winter gebruik ik echter de meeste stroom, omdat er dan meer warmte nodig is en er minder zonlicht is. Omdat de zon schijnt, heb ik zonet de droger aangezet, die draait nu op ‘gratis stroom’”, zegt Mark.

Duurzaam verwarmen met een ijsbuffersysteem

Om de temperatuur in huis te regelen, heeft Mark een ijsbuffersysteem warmtepomp in de voormalige gierkelder geïnstalleerd. Deze warmtepomp onttrekt de warmte uit de 80 m3 (kuub) water tot het geheel bevroren is tot -10. “Je kunt de werking van een ijsbuffersysteem warmtepomp vergelijken met die van een vriezer. Hierbij wordt warmte uit producten onttrokken zodat ze bevriezen.”

Onmogelijke is mogelijk

De boerderij is van top tot teen verbouwd met oog voor het unieke uiterlijk. "We wilden bepaalde originele kenmerken behouden, zoals oude muren, al het bintwerk en de juffers. De historie van het pand mag je zien," vertelt Mark. "Het verduurzamen was geen uitdaging voor ons. Ik zie altijd mogelijkheden. Met mijn technische achtergrond is geen klus te groot. Als iemand zegt dat iets niet kan, probeer ik graag het tegendeel te bewijzen.

Marks renovatie laat zien dat je met een missie en technische kennis zelfs de oudste panden nieuw, duurzaam leven kunt inblazen.