‘Ook kleine stappen leveren je direct wat op’

Marcellus de Graaf begon 10 jaar geleden al met verduurzamen. Zijn huis is geheel duurzaam en zelfvoorzienend en inmiddels is hij ook enthousiast bezig om zijn gehele bedrijfspand te verduurzamen. Hij deelt graag hoe hij dat voor elkaar kreeg.

Marcellus is al langere tijd bezig met verduurzamen. Het begon tien jaar geleden met zijn eigen woning in Goutum. Marcellus: ”Het was een stuk grond waar je zelf moest bouwen én je eigen energie moest opwekken. Toen de woning werd gebouwd, keken we direct naar hoe alles duurzaam kon.”

Een hele hoge energierekening

Het huis van Marcellus was dus al ‘op en top’ duurzaam. Zijn mooie bedrijfspand in Leeuwarden, dat uit het jaar 1930 komt, was dat nog niet. “Het kostte klauwen vol geld om het pand op te warmen!” Met een maandelijkse energierekening van meer dan €400 wist Marcellus dat er iets veranderen moest.

Hulp van de Energiecoach

“Ik kwam met Energiecoach Klaas Hofman in contact voor een klus. Samen zijn we door het hele pand gegaan om te kijken waar ik allemaal op kon verduurzamen.” De eerste kleine stap die hij ondernam, was radiatorfolie achter de centrale verwarming. Een wat grotere stap was het plaatsen van isolatieplaten op zolder. Inmiddels zijn alle leidingen geïsoleerd en is spouwmuurisolatie aangebracht. Het hele proces heeft in totaal ongeveer anderhalf jaar geduurd.

Het levert ook wat op

“Het eerste jaar kreeg ik al €2300 terug! Dit is de helft van wat ik eerder jaarlijks kwijt was aan mijn energierekening. En natuurlijk ervaren we nu ook veel meer comfort.” Twee jaar geleden plaatste Marcellus ook nog zonnepanelen op het pand. “Het enige waar we nog een beetje voor moeten betalen is gas.”

Nog niet klaar met verduurzamen

Er staat volgens de Graaf nog veel te doen. “De ramen in het pand bijvoorbeeld. Boven is het enkelglas en beneden is het afgekeurd glas.” Op advies van de Energiecoach gaat hij eerst de koudste ruimte aan pakken. “Dan levert het meteen het meest (comfort) op.”

‘Alle kleine beetjes helpen’

Tot slot geeft Marcellus de tip dat ook alle kleine beetjes helpen. ‘Als je klein begint, is het daarna makkelijker om grotere stappen te zetten. Denk bij kleine stappen aan bijvoorbeeld radiatorfolie of tochtstrippen. Grotere stappen die je kan zetten zijn bijvoorbeeld zonnepanelen of spouwmuurisolatie. Na de kleine stappen is de drempel om de volgende stappen te zetten veel minder groot. En je merkt ook bij de kleine stappen dat het je direct wat oplevert.’

Marcellus de Graef met in zijn hand een rol radiatorfolie.