Samen werken aan de energietransitie

Wethouder Evert Stellingwerf (GroenLinks) is verantwoordelijk voor klimaat, duurzaamheid, circulaire economie, mobiliteit, landbouw & natuur, vastgoed en erfgoed. In zijn portefeuille dus veel duurzame thema’s en ‘Duurzame energie en energiebesparing’ is hier één van. We vroegen Evert naar zijn eigen ervaringen met verduurzamen en wat volgens hem nu de grote uitdagingen zijn.

Stap voor stap verduurzamen

Privé heeft Evert inmiddels de nodige ervaring met verbouwen en verduurzamen “In 2019 ben ik met mijn vrouw en mijn twee jonge kinderen verhuisd binnen de stad Leeuwarden. Wij kochten een hele sfeervolle, maar ook een verouderde woning (energielabel G).  Het was een echte opknapper en er is door de vorige bewoners vrijwel niets aan verduurzaming gedaan. Stap voor stap pakken we alles aan. Het is echt een meerjarenplan.”

Energie die je niet verbruikt, hoef je niet te betalen

“We zijn begonnen met isoleren. Want de duurzaamste energie, is de energie die je niet hoeft op te wekken én niet hoeft te betalen. Voordat we in de woning zijn getrokken hebben we alle wanden en plafonds geïsoleerd. En we zijn nu bezig met ons dak. Als de hele schil van de woning geïsoleerd is, willen we graag zonnepanelen en kijken we naar de installaties. Alles wat een gemiddelde inwoner van onze gemeente tegen komt bij de verduurzaming van zijn woning, ervaar ik nu ook zelf.”

Iedereen moet de energierekening kunnen blijven betalen

Evert is al 12 jaar actief in de politiek, waarvan de laatste 8 jaar als raadslid. Daarbij heeft het thema energie altijd zijn grote interesse. gehad “Eén van de grootste vraagstukken van dit moment is energiearmoede. De compensatie van 800 euro voor lage inkomens is een mooie start maar is geen structurele oplossing. We weten ook niet wanneer de energieprijzen weer zullen dalen en of ze ooit nog wel op een laag niveau komen. We moeten voorkomen dat dit leidt tot sociale ongelijkheid. Iedereen moet zijn energierekening kunnen betalen en mee kunnen doen met de energietransitie. Daarom blijft dit onderwerp de komende jaren erg belangrijk.

Vertrouwde gezichten in de wijk

In lokale energie-initiatieven ziet Evert een belangrijke en duurzame bondgenoot. “We hebben alle inwoners nodig bij de transitie naar duurzame energie. De energie-initiatieven in wijken en dorpen zijn hierin een onmisbare schakel. Zij zijn al actief betrokken in de wijk, hebben de contacten en zijn voor de bewoners vertrouwde gezichten. Ook in ons coalitieprogramma staat dat wij samen met hen willen werken aan het versnellen en versterken van de energietransitie. We hebben elkaar hierbij nodig.”

Samen vorm geven aan de samenwerking

Voor die initiatieven is het soms ook nog zoeken hoe zij zich verder ontwikkelen, weet Evert. “Het start vaak als een klein idealistisch clubje, maar hoe groot wordt het? Hoe professioneel willen ze worden? Het is en blijft vaak vrijwilligerswerk. Wat kan je bieden aan de bewoners en welke rol kan de gemeente vragen van deze initiatieven? Maar ook hoe kunnen wij als gemeente hen ontzorgen? Dit willen we ook de komende jaren samen verder vormgeven.”

Evert is verder enthousiast over de thema’s in zijn portefeuille. “Duurzaamheidsvraagstukken zijn veelomvattend en ik ben blij dat ik met de thema’s in mijn portefeuille dit over de volledige breedte kan benaderen: van energie, klimaat, circulaire economie en biodiversiteit tot mobiliteit en vastgoed. Uiteindelijk draait het allemaal om 1 ding:

 “Hoe laten we een gemeente achter die ook leefbaar en gezond is voor onze kinderen en kleinkinderen. In die toekomst moeten we nu investeren.”