“Een comfortabeler huis, zonder dat het netto iets extra’s kost.”

Bas over zijn jaren 30-woning in de MTV-wijk

‘“Een comfortabeler huis, zonder dat het netto iets extra’s kost.”’

Bas en zijn vriendin Rixt-Marieke wonen met veel plezier in hun jaren 30-woning in de ‘dorpse’ MTV-wijk in Leeuwarden. In 2017 is Bas via een buurtbijeenkomst in contact gekomen met SIAN. Dit is een instantie die energiebespaarscans doet en als een soort tussenpersoon fungeert tussen particulieren die hun woning willen verduurzamen en bedrijven die duurzame maatregelen aanbieden.

Begin met een stappenplan

Na de buurtbijeenkomst kwam SIAN langs voor een energiescan, waarna ze een advies hebben uitgebracht en een stappenplan hebben opgesteld. “Bij SIAN werken mensen die zelf uit de bouwwereld komen, zij weten dus waar ze het over hebben en wat de mogelijkheden zijn,” legt Bas uit. “Uit alle mogelijke maatregelen en de bijbehorende besparing hebben wij vervolgens een keuze gemaakt.”

Begin met de schil

Natuurlijk zijn ze begonnen met isoleren; er kwam spouwmuurisolatie, bodemisolatie met korrels, hr++-glas op de begane grond en thermische dampdichte folie tegen het dak. Ook de 17 jaar oude cv-installatie is vervangen. “Wat ik zelf kon doen, heb ik zelf gedaan en verder heeft SIAN de juiste contacten gelegd en zaken geregeld.” Zo liep het contact met bedrijven voornamelijk via SIAN; alleen de afspraak en de factuur zijn rechtstreeks met Bas geregeld.

Wat is thermische dampdichte folie precies?

Bas tovert een grote rol tevoorschijn. “Kijk, ik heb nog wat van die folie over. Thermische folie bestaat uit verschillende lagen noppenfolie met daartussen warmtereflecterende aluminiumfolie. Hierdoor is de isolatiewaarde erg hoog, ook al is het materiaal niet heel dik. Dat maakt het makkelijker te verwerken en het is veel dunner dan glaswol.” Dat laatste is voor Bas erg belangrijk, omdat hij de oude elementen in huis wil herstellen. De vorige bewoners hadden de balkenplafonds bijvoorbeeld dichtgetimmerd en die wil hij weer zichtbaar maken. En om het dak toch goed te isoleren, is dus een dun isolatiemateriaal nodig en daar is deze folie uitstekend geschikt voor.

Interview en foto door Heleen Engwerda. Bewerking tekst door Energieloket Leeuwarden.