Tiemen uit Stiens: blij met alle subsidies!
Via zijn werkgever was er een Klimaatbudget beschikbaar om zijn woning te verduurzamen. Daar hoefde Tiemen niet twee keer over na te denken. Hij gebruikte het voor een regenwatergebruiksinstallatie.
Toen de vergunning voor het bouwen van het huis geregeld was, bleek het niet meer toegestaan te zijn om aangesloten te zijn op het gas. “Voor ons geen probleem, gezien de gasprijzen!”. Met behulp van subsidie, werd een warmtepomp aangeschaft. Maar daar bleef het niet bij.
Het gemak van de aanvraag
Begin 2023 begon Tiemen met het aanvragen van een regenwatergebruiksinstallatie. Daarvoor had hij andere ideeën, maar dat was niet passend voor hun situatie. Hij is daarom zelf gaan onderzoeken wat de beste optie zou zijn en kwam daarbij uit bij een regenwaterhergebruiksinstallatie. Dit leek een schot in de roos. “Het was erg interessant voor ons, omdat ik én het Klimaatbudget mocht gebruiken en er een subsidie beschikbaar was. Dat maakt het een stuk aantrekkelijker om je huis te verduurzamen”. Allereerst heeft hij een aanvraag gedaan of hij überhaupt in aanmerking kwam voor de subsidie. “Dit was ook de gebruikelijke procedure. Je moet eerst weten of je in aanmerking komt, en daarna kan je verder met de uitvoering”. Of hij de aanvraag moeilijk vond? “Nee, dat ging heel gemakkelijk. Je vult een aantal vragen in op het formulier en er wordt duidelijk aangegeven wat je verder moet doen.”
Hoe werkt dat, zo’n regenwatergebruiksinstallatie?
De installatie ligt in de kruipruimte. Het is een grote zak van 5000 liter water. “Het is een super mooi systeem. Is de zak leeg? Dan vult het zich automatisch met leidingwater. Wel zo fijn, want de WC niet kunnen doorspoelen is niet heel prettig”, grapt Tiemen. Mocht de zak toch niet automatisch gaan, kan Tiemen via de app dit alsnog handmatig doen. “Op de app kan ik zien hoeveel bar de pomp heeft, hoeveel water er uitstroomt en wat de temperatuur is.” De installatie is aangesloten op het toilet en ze zijn van plan om ook de wasmachine erop aan te sluiten. “In eerste instantie dachten we, dat is gek . Maar regenwater is erg schoon en kalkvrij, dus waarom niet?” Het fijne aan de installatie is dat het niet zichtbaar is. Het bevindt zich in de kruipruimte van Tiemens woning en is goed bereikbaar als er een installateur bij moet. Of een regenwatergebruiksinstallatie passend is voor alle woningen? “Ik denk dat het vooral een optie is voor nieuwe woningen. Die zijn al goed geïsoleerd zijn en je hebt niet te maken hebt met al aanwezig isolatiemateriaal in de kruipruimte. Anders gaat het niet passen”.
Een groen hart
Tiemen vindt het bijdragen aan een schone wereld erg belangrijk. Zo is zijn tuin erg groen, en staan er tientallen verschillende bloemen en planten. Daarnaast heeft hij ook nog een groen dak aan laten leggen. Naast dat een groen dak een positief effect heeft op de biodiversiteit, wordt Tiemen er ook vrolijk van. “Ik houd wel van groen om me heen en vind een groen dak erg mooi staan.” Inmiddels inspireert hij ook buurtbewoners. “Heel veel buren hebben al gezegd dat ze het mooi vinden en ook wel graag een groen dak willen. Dat is toch mooi om te horen?”