“Waar begin je met verduurzamen in een eeuwenoud huis?”

Tineke Reitsma doet open. “Kom binnen! Ik was net het debat in de Tweede Kamer aan het volgen. Wat wil je drinken?” Tineke woont al zo’n 40 jaar in een gezellig huis in de binnenstad van Leeuwarden. “Dit huis gaat al jaren mee. Toen ik hier kwam wonen, vond ik een krantenknipsel uit 1898”, vertelt ze.

Tineke ziet alle ontwikkelingen rondom verduurzaming op haar afkomen. “We zitten middenin de energietransitie,” deelt ze. “Overal om me heen zag ik nieuwe zonnepanelen en warmtepompen. Ik wilde ook in beweging komen en verduurzamen. Maar waar begin je in zo’n oud huis?” Na wat rondvragen in haar omgeving kwam Tinekes zoon met een idee: “Waarom bel je het Energieloket van de gemeente Leeuwarden niet even?” Eind 2023 nam ze contact op met energiecoach Pieter Vink. “Hij belde ’s avonds terug, dat vond ik verrassend. Ik dacht toch aan een 9-tot-5 mentaliteit,” lacht Tineke.

Aan de slag met het glas
Pieter kwam langs en nam Tineke van A tot Z mee in de stappen die ze kan zetten om haar huis te verduurzamen. “Ook vertelde hij alles over de subsidies binnen de gemeente. Daar had ik nog niet aan gedacht”, deelt Tineke enthousiast. Samen kwamen ze tot een plan van aanpak: eerst isoleren, dan kijken naar maatregelen als zonnepanelen. “Ik kwam erachter dat het glas vervangen de meeste winst oplevert. Er zat nog oud dubbelglas in de kozijnen. Pieter stelde drie bedrijven voor en ik koos er een uit. Wel zo fijn, want toen ik eerder googelde op bedrijven, kwam ik er niet uit. Daarna hebben we samen de subsidie aangevraagd.”

De subsidie
Binnen een paar dagen waren alle ramen vervangen. “Twee weken later stond de subsidie van 2.500 euro op mijn rekening. Een behoorlijk bedrag: dit was ongeveer tweederde van de kosten. Daar was ik hartstikke blij mee”, deelt Tineke.

Duidelijk plan


Met de nieuwe ramen voelt het behaaglijker in de woonkamer. “Ik verbruik ook nog eens minder energie. Misschien kan ik mijn huis binnenkort verder laten isoleren. 30 jaar geleden kreeg ik een nieuw dak. Inmiddels is het ook weleens tijd om dat weer onder de loep te nemen. Daarvoor neem ik zeker weer contact op met de energiecoaches. Dankzij hen heb ik nu een duidelijk plan om mijn huis te verduurzamen. En dat wil je, want we moeten allemaal in beweging komen tegen klimaatverandering!”, sluit Tineke af.