Een boerderij uit 1867 verduurzamen? Jorn en Irene deden het
Twee jaar geleden kochten Jorn en zijn vriendin Irene hotel Weidumerhout over. Het bedrijf was toen al bezig met verduurzaming, dus was het een logische stap om dat uit te bouwen.
Terug naar het begin. Voordat Jorn eigenaar werd van hotel Weidumerhout, was hij vooral werkzaam in de techniek. Zo werkte Jorn als verkoper in ambulances, was hij adviseur bedrijfsprocessen bij een installatiebedrijf en uiteindelijk bedrijfsleider bij een bedrijf in metaalbewerkingsmachines. Hier begon het ondernemerschap te kriebelen. Net als zijn vader wilde hij een eigen bedrijf starten. Jorn besloot die kriebels gelijk om te zetten in actie. Ongezien kochten hij en zijn vriendin een bedrijf via Funda. “In eerste instantie was ik op zoek naar een stuk grond voor camperplaatsen. Toen ik het aan mijn vriendin liet zien, zei ik dat we het hotel en restaurant er gratis bij kregen.” Dit was natuurlijk gekscherend, maar beiden stapten daarna wel in een avontuur zonder horecaervaring.
Voor Jorn een hele omschakeling. Ook het personeel werd overgenomen. “Na alles op een rijtje te hebben gezet, zagen we de potentie van het hotel. We zitten aan het water in het groene hart van Friesland, vlakbij Leeuwarden en aan de Elfstedenroute”. Een perfect locatie dus. Maar of ze alles zagen aankomen? “We hebben het eerst wel onderschat. We waren zeker niet naïef, maar wisten wel dat dit een meerjarenplan zou worden.”
Aan de slag met verduurzaming
Na het kopen van het hotel gingen ze direct aan de slag. Voor Jorn was het belangrijk dat de boerderij zo duurzaam mogelijk zou zijn. Daarbij was hij zich er van bewust dat niet elke duurzame oplossing zou passen bij de boerderij. “Elk pand heeft zijn eigen recept nodig als het ware. Voor een appeltaart weet je bijvoorbeeld precies de ingrediënten. Bij het verduurzamen van een pand ligt dat anders”. De boerderij maakt gebruik van propaangas in plaats van aardgas. De verbranding is veel schoner. Uiteindelijk is wel het doel om volledig van het gas af te gaan.
“Het hotel is letterlijk ’in’ de boerderij gebouwd. Hierdoor bestaat het pand uit twee schillen en werkt het als een soort thermoskan. In de zomer houden we het lang koel in het pand. En in de winter langer warm. Ook is het hele landgoed voorzien van een eigen waterzuiveringsinstallatie”.
Waterzuiveringssysteem
Al hun afvalwater, zuiveren zij met dat systeem zelf. De voormalige gierkelder onder de grond is ongeveer 250.000 liter. Door middel van een overloop, voorfilters en micro-organismen worden bacteriën afgebroken en gaat het water vervolgens naar de vijver. “Dat water is zo schoon, dat we op het oppervlakte water mogen lozen. Het mooie aan dit systeem is, dat dit allemaal op ons eigen terrein gebeurt. Door het schone water, is er meer ruimte voor biodiversiteit. Er vliegen nu bijen, vlinders, vogels, uilen en ijsvogels.” Om het waterzuiveringssysteem in stand te houden, zijn alle schoonmaakproducten en cosmeticaproducten voor de gasten biologisch afbreekbaar. Zij waren hiermee de voorloper in Friesland, iets om zeker trots op te zijn!
Duurzame vervolgstappen
Of Jorn nog plannen heeft? “De logische vervolgstappen zijn om volledig van het gas af te gaan in de keuken en om zonnepanelen te plaatsen op de buitenkamers in het veld”. Een mooi streven, want doordat de kamers al volledig elektrisch zijn worden ze dan in één klap energieneutraal.
Duurzame subsidies
Al met al, zijn het aardig wat investeringen geweest. Gelukkig heeft Jorn ook hulp gehad van de Investeringssubsidie Duurzame energie en Energiebesparing (ISDE(links naar onze website invullen naar deze subsidies). Hiervan heeft hij bijvoorbeeld een nieuwe elektrische oven/combisteamer kunnen aanschaffen.
Jorn zijn advies aan andere ondernemers die ook graag hun pand willen verduurzamen: “Probeer zoveel mogelijk zelf of samen met een expert uit te zoeken. Kijk naar jouw bedrijf en wat jouw pand nodig heeft. Duurzaamheid is niet alleen elektrisch, maar zoveel meer. Er zijn genoeg mogelijkheden.”
Wil jij meer informatie over het verduurzamen van jouw pand? Kijk dan op de website van Ondernemend Leeuwarden of vraag een gesprek aan met de MKB Energiecoach!