VvE Tulpenburg wordt duurzamer!

Publicatiedatum: 1 juli 2020
VVE

De VvE van het appartementencomplex Tulpenburg zit midden in het traject van verduurzaming. Kees Romeijn is één van de bewoners die zich er mee bezig houdt. Een flinke klus.

Kees Romijn is vanaf de eerste duurzaamheidsplannen van Tulpenburg al betrokken. Kees vertelt: “Ons appartementencomplex is gebouwd in 1997. We zijn van plan om het glas te vervangen voor HR++ glas en om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Om dat te kunnen betalen, moeten we waarschijnlijk geld lenen. We zijn nu aan het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn.”
Tulpenburg telt in totaal 61 appartementen. Daarvan zijn er 42 eigenaar van het appartement en 19 eigendom van woningstichting Elkien.

De VvE heeft al contact gehad met het NEF (Nationaal Warmtefonds). “We hebben gevraagd om 500.00 euro te reserveren. Toen wisten we nog niet of dat voldoende zou zijn, maar dat verwachten we wel.”

Er komt veel bij kijken

“Om voor een voordelige lening in aanmerking te komen, moeten er offertes worden aangeleverd waarin staat wat de maatregelen globaal gaan kosten. Die hebben we inmiddels aangevraagd.” Er komt wel meer bij kijken als dat de VvE van te voren had verwacht. “Er wordt veel van een VvE gevraagd. Je moet bijvoorbeeld de huidige situatie in kaart brengen en beschrijven wat de maatregelen die je wil nemen, op kunnen leveren. Onze VvE denkt er nu over na om iemand in te huren die dat traject kan begeleiden. Dat brengt wel extra kosten met zich mee, dus dat moeten we nog bespreken.”

Verduurzaming voor een Vve is een ander proces

Kees Romeijn en zijn commissieleden zijn al sinds 2018 bezig met het onderzoek naar verduurzaming. “Dat is wel eens lastig. Je hebt bijvoorbeeld met veel verschillende mensen te maken.  Daarnaast heb je te maken met verschillende wet- en regelgeving. Heb je een eigen huis en wil je zonnepanelen op je dak, dan bestel je die gewoon. Bij een VvE is dat heel anders.”

Tijdens de ledenvergadering van de VvE werd gevraagd of er verduurzaamd kon worden. “Toen is voorgesteld om uit te zoeken of zonnepanelen een mogelijkheid is. Of dat financieel uit kan en of het dak van het appartementencomplex dat aankan natuurlijk. Zo is het balletje gaan rollen en zijn we de mogelijkheden voor onze VvE gaan onderzoeken.”

Bij de oplossingen ook kijken naar de terugverdientijd

Helemaal van het gas af is voor de bewoners van Tulpenburg voorlopig niet aan de orde. Kees: “Dat is naar verhouding nog te kostbaar. De meeste bewoners gebruiken maar weinig gas. Soms maar 300 kuub per jaar. Sommige duurzame alternatieven verdien je dan niet terug. We nemen nu eerst als uitgangspunt om de doelstellingen zoals door onze overheid zijn vastgesteld, in 2030 te bereiken. Dus een CO2 reductie tot 49%. Zo worden toch stappen in de goede richting gemaakt”