Zonnepanelen schoonmaken: zelf doen of uitbesteden?
Publicatiedatum: 11 juli 2023
Hoe werkt een zonnepaneel?
Het is goed om eerst te weten wat een zonnepaneel precies doet en hoe deze werkt. Een zonnepaneel is opgebouwd in verschillende lagen. Een frame, het glas, UV filter en de zonnecellen. Wanneer de zonnecellen dicht naast elkaar worden geplaatst en er schijnt zonlicht op, wekken de cellen stroom op. Deze stroom wordt gelijkstroom genoemd wordt door een omvormer omgezet in wisselstroom. Op deze manier kan jij jouw elektrische apparaten in huis gebruiken.
Vuil = Minder opbrengst
Op de meeste zonnepanelen is een coating aangebracht. Dit betekent dat het meeste vuil niet blijft liggen en spoelt het met een regenbui wel weg. Omdat de meeste zonnepanelen schuin liggen, gaat dit vrij gemakkelijk. Maar soms is een regenbui niet voldoende. Hardnekkig vuil zoals vogelpoep en Sahara zand laat zich niet zo makkelijk wegspoelen. Het is daarom goed om je zonnepanelen in de gaten te houden en wanneer er vogelpoep op zit, dit schoon te maken. Wanneer het vuil lang blijft liggen, komt er minder zonlicht doorheen waardoor je zonnepaneel minder opbrengt. Dit wil je natuurlijk niet!
Dan toch maar aan de poets?
Een zonnepaneel is erg broos. De bovenlaag is van glas, dus op een zonnepaneel staan is ook niet verstandig. Een kleine scheur wordt ook wel microcrack genoemd. Zo’n microcrack is in het begin niet erg, maar kan door temperatuurverschil al groter worden. Dit valt niet met het blote te zien, maar kan al voor 10% minder opbrengst zorgen. Mocht je je zonnepanelen willen schoonmaken, let dan op het volgende:
- Zet altijd eerst het zonnestroomsysteem uit, door bijvoorbeeld de groep in de meterkast uit te schakelen.
- Gebruik geen harde borstels. Dit kan krassen en andere schade veroorzaken. Gebruik liever een zachte spons
- Gebruik geen schoonmaakmiddelen omdat je daarmee de coating van de panelen beschadigt. Osmosewater is de beste keuze, omdat hier geen mineralen en kalk in zit.
- Begin met schoonmaken wanneer er niet al teveel zonlicht is. Zo voorkom je dat water snel opdroogt en strepen achterlaat. Een goed moment zou in de ochtend of einde van de dag kunnen zijn. Ook is de maand waarin je schoonmaakt belangrijk. Zo is april de beste maand, met de warme zomermaanden voor de boeg.
Wil je er toch zeker van zijn dat je het juiste doet? Schakel dan een schoonmaakbedrijf in die gespecialiseerd is in het schoonmaken van zonnepanelen. Zij maken altijd gebruik van de juiste materialen en is de kans op schade veel minder. Wel zo prettig!
Bron: Milieu Centraal, Vereniging Eigen Huis, Consumentenbond