Makkelijker verduurzamen via de Energiebespaarlening

Publicatiedatum: 13 januari 2023

Het Nationaal Warmtefonds heeft verschillende leningen om het verduurzamen van de woning voor nog meer mensen toegankelijk te maken. Ook woningeigenaren/bewoners met beperkte leenruimte kunnen op een verantwoorde wijze geld lenen voor de verduurzaming van hun woning. Zo kunnen ook zij besparen, hun wooncomfort verhogen en bijdragen aan de energietransitie.

0% rente voor lagere inkomens

Huishoudens met een verzamelinkomen van maximaal 48.625,- bruto, krijgen dankzij een subsidie van het Rijk de Energiebespaarlening van het Warmtefonds aangeboden tegen 0% rente. Zij lossen hun lening maandelijks af, maar betalen geen rente gedurende de gehele looptijd. Met het introduceren van deze renteloze lening hoopt het Wamtefonds een flinke drempel weg te halen, zodat voor mensen voor wie het anders moeilijk is om aan geld te komen voor verduurzaming van de woning, dit nu wel mogelijk wordt.

Tot EUR 5.000 lenen zonder aflossing

Het Nationaal Warmtefonds heeft naast de 0%-lening nu ook een Energiebespaarlening met combinatielening ontwikkeld voor mensen die geen of onvoldoende leencapaciteit hebben om hun verduurzamingswens te realiseren.
Er zijn in Nederland veel mensen die door hun financiële situatie eigenlijk nergens kunnen aankloppen voor een lening en dus ook niet kunnen profiteren van lagere maandlasten door hun woning te verduurzamen. Via het Nationale Warmtefonds kunnen zij nu maximaal EUR 5.000 lenen zonder daarover rente te betalen en zonder de eerste vijf jaar te hoeven aflossen. Na vijf jaar bekijkt het Warmtefonds de financiële situatie van de aanvrager opnieuw om te bepalen of de lasten vanaf dat moment zelf gedragen kunnen worden.

Kijk hier voor een overzicht van alle leenvormen en voorwaarden