Nieuwe Energiecoach: Bouwe Krol

Publicatiedatum: 8 maart 2022

De gemeente Leeuwarden heeft zes opgeleide energiecoaches. Zij helpen gratis mensen met een laag inkomen. Bijvoorbeeld door inzicht te geven in het energieverbruik en advies over waar je energie kan besparen. Bouwe is de nieuwste aanwinst in het team en stelt zich graag aan je voor.

Bouwe komt oorspronkelijk uit Het Bildt, maar woont al 10 jaar in Leeuwarden. “Voordat ik Energiecoach werd heb ik gewerkt in de schuldhulpverlening en bij Werkpro. Daar hielp ik mensen met het op orde krijgen van hun administratie, maar dat was vaak niet het enige probleem waarmee mensen bij mij aan de bel trokken. De combinatie van energieverbruik en schulden zie je regelmatig.”

“In mijn rol als Energiecoach kan ik mijn kennis over schuldhulp, belastingen en energie besparen delen met diegene die ervoor openstaat en het hard nodig heeft. Ik vind het fijn om mensen te helpen en hen laten inzien dat ze zelf veel kunnen doen om hun eigen situatie te verbeteren. Ik kan niet alles, maar ook als ik iemand niet verder kan helpen weet ik bij welke instanties mensen terecht kunnen.”

Kosten: 70 euro; besparing: 100-200 kuub gas per jaar

Bouwe probeert ook thuis energie te besparen waar hij kan. “Ik kon mijn cv-ketel energiezuinig af laten stellen. Daar heb ik een flinke besparing mee gepakt. De isolatie van het plafond in de berging houdt de kou uit mijn woonkamer. Kosten: 70 euro. Besparing: 100-200 kuub gas per jaar. Die 70 euro was zo snel terugverdiend.”

Energieslurpers vervangen

“Mijn gouden tip aan anderen is: kijk naar de leeftijd en energieklasse van jouw apparatuur. De ontwikkelingen van witgoed bijvoorbeeld staan niet stil. Een A++ apparaat van 20 jaar geleden is nu waarschijnlijk niet meer A++. Vervang oude energieslurpers daarom voor nieuwe als je daar het geld voor hebt. Alle beetjes helpen. 10% besparen klinkt misschien weinig, maar met de huidige energieprijzen tikt dat heel snel door.”

Afspraak maken met Bouwe?

Dat kan! Ga naar het aanmeldformulier om je aan te melden voor een gesprek met Bouwe of een van onze andere Energiecoaches.