Van de Energiecoaches krijg je tips, maar kan je ook advies vragen bij moeilijke keuzes.

Petra is een bekende in de buurt Heechterp. Je zou kunnen zeggen dat Heechterp niet hetzelfde is zonder Petra. ‘’Ik woon hier nu 22 jaar. Ook in mijn jeugd heb ik hier gewoond en ik wil hier ook nooit meer weg! Er is speelruimte voor de kinderen, het is er groen en multicultureel,’’ vertelt ze enthousiast. Ook Petra heeft voor haar stekje een Energiecoach ingeschakeld om haar te helpen met het in kaart krijgen van haar energieverbruik.

Via Hans van de Bijbelstudie kreeg ze voor het eerst te horen over de Energiecoach.  ‘’Daar kreeg ik een briefje waarin stond dat je een Energiecoach kon inschakelen. Ik heb het ingevuld en daarna is Energiecoach Laila gekomen,’’ vertelt ze. Voor Petra is energie besparen en bezuinigen een ware sport geworden. Ze probeert op veel (kleine) vlakken energie te besparen.  ‘’Ik vind het voor mezelf ook een mooie uitdaging. En ik help het milieu ook nog een handje’’ vertelt ze. Voordat Energiecoach Laila naar Petra kwam, had ze al een maatregel genomen. De dunne muur tussen de verwarming en de buitenlucht gaf regelmatig tocht. ‘’Ik tochtte zo van de bank af, dus dat moest veranderen.  Toen heb ik zelf radiatorfolie achter de verwarming geplaatst. Dat is zo klaar en niet moeilijk om te doen’, vertelt ze.

Wat doet de Energiecoach?
Na het inschakelen van de Energiecoach is Petra extra bewust geworden over waar ze stroom en gas verbruikt. ‘’Toen Laila langskwam heb ik eerst een introductie gekregen waar ik op kon bezuinigen. Toen gaf ze mij tips en hebben we het gehad over sluipenergie,’’ vertelt Petra. Dit is energie die verbruikt wordt bij apparaten die op stand-by staan. Je moet dus je apparaten helemaal uitdoen als je dit wilt voorkomen. ‘Ook heb ik ledlampen gekregen, een waterbesparende douchekop en een stekkerdoos die je met een schakelaar uit kunt zetten. Het zijn kleine maatregelen, maar ze maken zeker verschil in de energierekening,’’ vertelt ze.

Kleine maatregelen maken verschil
‘’Ik douche korter en probeer zo min mogelijk warm water te gebruiken,’’ vertelt ze. Eerst poetste Petra haar tanden met warm water, maar nu met koud water. ‘’Elke keer wanneer ik warm water gebruik, dan gaat de boiler weer aan. Dus wanneer warm water niet nodig is, gebruik ik koud water. Met de afwas kook ik zelf water in de waterkoker en vul ik koud water bij, ‘’ geeft ze aan. En hetzelfde geldt voor het gebruik van het licht. Wanneer Petra niet in de ruimte is, doet ze deze direct uit. ‘’Soms merk ik opeens dat ik in het donker in de woonkamer zit, dan ben ik gewoon vergeten het licht aan te doen,’’ vertelt ze. Het lijkt bij Petra nu de omgekeerde wereld. De meeste mensen vergeten soms het licht uit te doen, maar Petra vergeet het juist aan te doen!

Drogen in het weekend
Doordat Petra bewust is van het warme water, is haar routine van het wassen ook veranderd. ‘’Ik waste altijd wanneer de wasmand vol zat, ook doordeweeks. Maar nu doe ik het alleen in het weekend wanneer deze vol is. Ik was nog wel soms doordeweeks, maar dan doe ik de droger niet aan,’’ vertelt ze. In het weekend is het namelijk goedkoper om te wassen. Ook na 11 uur ’s avonds is het voordeliger voor de portemonnee om bijvoorbeeld de vaatwasser aan te zetten of te drogen. ‘’Dat bezorgt me wat minder hartpijn om de pijn in mijn portemonnee,’’ geeft ze aan.

Advies op allerlei vlakken
Van de Energiecoaches krijg je tips, maar kan je ook advies vragen bij moeilijke keuzes. ‘’Laila heeft mij geholpen toen mijn contract afliep bij mijn energiemaatschappij. Ik vroeg me af of het handig is om over te stappen of niet,’’ vertelt Petra. Zo komt er nu en dan weer een energiemaatschappij aan de deur bij Petra. Zij willen haar overtuigen om over te stappen. ‘’Ze zeggen altijd allemaal dat ze de goedkoopste zijn en ik kan moeilijk nee zeggen. Dat vind ik lastig. En ze willen gewoon dat streepje halen dat ze weer iets verkocht hebben. Het gaat hun niet om mij, dus Laila heeft mij daar advies voor gegeven,’’ vertelt ze. Ook komt Laila zo nu en dan langs om te kijken hoe het gaat met energie besparen. Petra vertelt dat ze dan kijken wat er beter kan en ze kan vragen stellen over waar ze tegenaan loopt.

Ze zijn er om je te helpen
Petra is erg enthousiast over de hulp die ze heeft gekregen van Energiecoach Laila. ‘’Als je minima bent of moeilijk kan rondkomen door de hoge energierekening, dan zou ik zeker een Energiecoach inschakelen. Het kost je niks en je kunt er zoveel uit halen. Ik heb er voor mezelf veel uit gehaald qua bewustwording en je helpt jezelf er zo veel mee.’’

Wil jij ook meer inzicht in jouw energieverbruik en tips om energie en geld te besparen?

Maak dan een gratis afspraak met de Energiecoach!