“De Energiecoach is altijd welkom bij mij.”

Stienser Eco Sytsinga maakt dankbaar gebruik van de tips die hij van de Energiecoach kreeg. En hij is zich meer bewust geworden over zijn energieverbruik.

“Ik neem eerst nog een slok koffie hoor!” zegt Stienser Eco Sytsinga toen we hem vroegen over zijn ervaringen met de Energiecoach. “Ik neem niet veel koffie, maar als ik het neem dan wil ik er ook van genieten.”

Eco is vol lof over Energiecoach Klaas. “Weet je, Klaas is betrouwbaar. Hij zal mij niet besodemieteren,” zegt hij heel stellig.

Toen Klaas langs kwam zijn ze aan tafel het gesprek aangegaan over het energieverbruik. “We zijn een rondje door het huis gelopen en zijn gaan kijken naar wat er beter kon.” Hij heeft dankbaar gebruik gemaakt van de tips die hij van Klaas te horen kreeg. Zoals bijvoorbeeld de ledlampen in plaats van gloeilampen. En is hij zich meer bewust geworden over zijn energieverbruik. De tips van Klaas, de aanpassingen en wat veranderde gewoontes zorgden ervoor dat hij op zijn eindrekening een bedrag van € 641,- terugkreeg. “Dat is dan toch maar even mooi meegenomen,” gniffelt hij.

Zonnepanelen

Bijna negentig is Sytsinga, maar energiek als het gaat om verduurzamen. Hij zag het dan ook wel zitten om zonnepanelen op zijn dak te hebben. “Klaas kreeg het voor elkaar dat er zonnepanelen op mijn huis werden geplaatst. Hij pleegt een telefoontje en binnen twee weken lagen er al zonnepanelen op mijn dak” De heer Sytsinga vindt het ook schitterend om te zien en te horen hoe makkelijk het contact verloopt met anderen als Klaas zaken regelt. “Alsof hij ze al jaren kent! Ik vind dat dan heel mooi om te merken”. De Energiecoach zelf is daar heel nuchter in.

Elektrisch stoken

Inmiddels wordt er nu in het huis van Sytsinga elektrisch gestookt. Vaak is verduurzamen van je huis een investering. Dat verdien je uiteindelijk wel terug door lagere stroomkosten. Ook kun je bewust voor groene stroom kiezen om te voorzien in de rest van je stroombehoefte. “Ik sta inmiddels stil bij mijn sluipverbruik. En dat is best makkelijk te verhelpen, door gewoon apparaten uit te zetten. Stekkers haal ik ook uit het contact als ik het toch niet gebruik.” Zijn wasmachine zet hij ook niet altijd aan. “Ik doe niet voor elk wissewasje de wasmachine aan.” Ook haalt hij zelden warm water uit de kraan. “Alleen als dat echt nodig is, zal ik warm water gebruiken.”

“Laat het maar aan Klaas over”

Zelf zegt hij ook niet meer bezig te willen houden met een keuze voor een energieleverancier. Daar heeft hij volgens eigen zeggen geen kijk op. “Ze lopen hier de deur bijna plat met allerlei aanbiedingen.” Sytsinga wordt geregeld gebeld door energieleveranciers met allerlei aanbiedingen. Soms staan ze ook letterlijk voor zijn deur.  “Laatst nog, maar ik laat mij niet zomaar overhalen. Ik heb tegen haar gezegd dat ze informatie kon achterlaten, maar ik niets toezeg. Laat Klaas het maar regelen, dan komt het goed.” Binnenkort komt Klaas de heer Sytsinga weer bezoeken. “Daar kijk ik zelfs naar uit.” Zegt hij enthousiast. “Klaas is altijd welkom bij mij. Dan gaan we weer gezellig aan tafel zitten met thee of koffie. En bespreken we samen of er nog meer te bezuinigen valt op energie.”