“Energie besparen is denken in oplossingen”

“Mijn buurvrouw van beneden bracht mij op de hoogte van de Energiecoach. Ik heb toen gelijk een afspraak gemaakt. Zo kwam Energiecoach Laila over de vloer” zegt mevrouw Jogema-van Steijn.

‘Baat het niet dan schaadt het niet’ dacht ze. “Met Laila heb ik een ontzettend leuk gesprek gehad. Het was gezellig, en het bevestigde mij in het idee dat ik al goed bezig was. ‘Bij jou valt er nog weinig te doen’ zei Laila nog tegen mij” zegt mevrouw van Steijn lachend. Hoe ze dat heeft gedaan? Met kleine stappen. ‘Het hoeft allemaal niet van de één op de andere dag. Gewoon stap voor stap. Denk aan ledverlichting. In verhouding met gewone lampen is dat duurder. Stilletjes aan heb ik ze vervangen. Net als tochtstrippen plaatsen, en radiatorfolie. En weet je wat het is? Zodra je merkt dat het werkt, begint besparen op energie een sport te worden.”

Kriebels van energieverspilling

Volgens mevrouw van Steijn zijn wij allemaal veel te makkelijk gaan denken over energie. “Wij leven nu in een tijd waar wij eigenlijk met de neus op de feiten worden gedrukt. Energie blijkt niet zo vanzelfsprekend te zijn. Ik krijg ook de kriebels wanneer ik van mensen hoor hoe onverschillig ze soms denken. De hele dag zijn ze niet thuis, toch zetten ze de verwarming op 21 graden. Of denk aan het licht en elektriciteit. Het licht in de badkamer hoeft toch niet de hele dag te branden? En niet alles dat je gebruikt hoeft 24/7 aan de stroom. En hou de deuren dicht in de winter. Want voor je het weet slaat de kachel in de winter aan, zonde!”

Gasloos koken in huurwoning

Mevrouw van Steijn huurt een appartementje in Camminghaburen. “Ik wilde ook graag op een inductieplaat koken, daar had ik het geld voor opzij gelegd dat ik bespaarde op mijn energiekosten. Dat moest er wel een 2-fasen aansluiting komen. Helaas heeft mijn woning dat niet. Een installatiebedrijf laten komen via de woningbouwcoöperatie zou mij minstens 600 euro kosten. Dat kan goedkoper! Ik kwam uit op een alternatief. Een 1 fase inductieplaat, want die aansluiting lag er al.”

“Energie besparen kan gewoon!”

Denken in oplossingen is iets wat mevrouw van Steijn kenmerkt. Het enkelglas heeft ze inmiddels beplakt met isolerende raamfolie. ‘Ideaal! Je kunt het bij alle bouwmarkten krijgen. Veel kost het niet. Ik heb zelfs geen condens meer. Als ik mensen een tip mag geven: door een EHBO-cursus bedacht ik mij ineens dat EHBO folie isolerend is. Ik heb het nu in een inbouwkast die aansluit op de buitenmuur. En het werkt! In de zomer houdt het warmte tegen, en kou binnen. In de winter houdt het weer warmte binnen en kou tegen. Goedkoop en overal verkrijgbaar. Wees bewust en creatief met energie besparen, het kan echt!”

De Energiecoach helpt je op weg met energie besparen

Neem dan eens contact op met een van onze Energiecoaches. Met praktische tips en adviezen helpen zij jou gratis met het verlagen van jouw energieverbruik. Meer info.