“Het contact met de Energiecoach is picobello”

Door alle tips van Energiecoach Laila is mevrouw Coenen nu zelf een ware energie bespaar expert geworden.

In een knusse woning in Leeuwarden vertelt mevrouw Coenen over haar huis. “Ik woon hier nu 38 jaar. Het huis dateert uit 1647 en ik woon er met heel veel plezier, maar de ramen lopen wel een beetje scheef,’’ grapt ze. Terwijl de vermeend kunstliefhebster bezig is met haar herbarium, begint ze vol enthousiasme te vertellen over Laila de energiecoach. Zij is een aantal weken geleden bij mevrouw Coenen langs geweest.

Op de duurzame markt in het gemeentehuis kwam ze in gesprek met een energiecoach. ‘’Ik was eerlijk gezegd gewoon benieuwd wat ik goed en minder goed deed,” vertelt ze. Later kwam Energiecoach Laila bij mevrouw Coenen langs. ‘’Ze liet als eerste het boekje zien waar van alles uitgelegd werd. Dit was eerlijk waar echt al een eyeopener.’’ Daarna heeft Laila gericht vragen gesteld over wat mevrouw Coenen zelf kon doen om het verbruik te verlagen.

Vlak daarna kwam er een bedrijf langs om folie achter de verwarming bij de buitenmuur te plaatsen. ‘’Maar niet bij de binnenmuur, want dat is niet nodig,’’ vertelt mevrouw Coenen, die ondertussen ook een expert is in energie besparen. Zelf heeft ze namelijk ook de nodige maatregelen genomen. Zo gebruikt ze een kookwekker tijdens het douchen en gebruikt ze een besparende douchekop. En de weinige spaarlampen die ze had, zijn ook de deur uit. Deze zijn vervangen door ledlampen. ‘’Oh, de verwarming gebruik ik ook niet veel. Maar dat deed ik al zo.’’ En wanneer deze wel aan is, dan gaat de verwarming een uur voordat ze weggaat of gaat slapen al uit. De ruimte die verwarmd wordt blijft in de tussentijd nog warm. De verwarming kan dus net zo goed al uit.

De vaatwasser

‘’Waar ik heel blij mee was, is de eco stand van de vaatwasser. Echt geweldig dat ik dat nu weet,’’ zegt ze. Het eco-programma van de vaatwasser  blijkt namelijk veel voordeliger. De eco-stand duurt langer, maar gebruikt minder energie en water.’’ Bij mij is de eco-stand rond de 3 uur en 40 minuten, maar dat gebruikt dus gewoon minder. Werkelijk waar!’’ Wat de meeste mensen namelijk niet weten, is dat het apparaat bij een kortere tijd meer energie nodig heeft om de vaat schoon te krijgen. Ook heeft ze als tip gekregen de koelkast te vervangen. Deze was al 10 jaar oud en gebruikte erg veel stroom.

Bewuster zijn en ernaar handelen

Mevrouw Coenen is nu nog nooit zo bewust bezig geweest met het verbruik van gas en energie. ‘’Ik deed al vrij zuinig, zoals de deuren dicht en gordijnen voor de deur,’’ vertelt ze. ‘’Maar het valt me wel op, dat de meeste mensen pas bewuster gaan leven, zodra ze het in hun portemonnee gaan voelen. Dit is ook in het geval met klimaat. Ze zou willen dat mensen eerder bewust worden. En ook daadwerkelijk er iets aan doen.

‘’Picobello’’ contact met de Energiecoach

Dat was het woord wanneer er aan mevrouw Coenen werd gevraagd hoe het contact met Laila verliep. ‘’Met Laila was het hartstikke leuk en zeer aangenaam. Ze was sociaal en zeer duidelijk,’’ vertelt ze. Ondertussen loopt ze naar de buitendeur en wijst ze ergens naar. Later blijkt dit een kleine kier te zijn waar tocht doorheen komt. ‘’In 1991 heb ik het hier laten verbouwen, maar Laila zag het direct.’’ Mevrouw Coenen heeft na haar gesprek met Laila direct de klusjesman gebeld. ‘’Wie ziet dat nou? Zij wel dus,’’ vertelt ze vol lof.

Trek eens wat warms aan

‘’Zodra je twijfelt over het verbruik van gas en elektra, laat dan een Energiecoach komen. En vooral als je niet zo goed in de slappe was zit. Er is namelijk zo veel wat je zelf nog kunt verbeteren,’’ geeft ze aan. Ondertussen wijst ze een aantal tips in de folder aan, zoals het diagram waar de grootste energieverbruikers op staan. ‘’De koelkast verbruikt zo ongelooflijk veel, dus moeten mensen er echt twee hebben? En gebruik ledlampen. Of kaarsjes, vooral in deze dagen. Dat is ook nog gezelliger.’’ Mevrouw Coenen is blij met de maatregelen die ze heeft genomen. Maar als laatste heeft mevrouw Coenen een tip die iedereen kan uitvoeren: ‘’Trek eens wat warms aan.’’