“Ik ben nog meer gaan nadenken over wat ik kan doen qua energieverbruik.”

Door energiecoach Klaas kreeg mevrouw van der Meulen-Atema meer inzicht in de kleine dingen waar zij energie en geld mee kon besparen.

Of haar duurzame bewustwording het gevolg is van haar ervaring met de energiecoach? “Dat zou best eens kunnen. Klaas kwam vooral om tips te geven. Maar later ben ik nog meer gaan nadenken over wat ik zou kunnen doen qua energieverbruik. Maar nogmaals, ik ben geen activist” zegt ze lachend.

Mevrouw van der Meulen-Atema woont in de buurt van Aldlân-West. Geregeld gaat ze erop uit op haar driewieler. Die heeft ze via de Wmo gekregen. “Ik krijg ook de taxi vergoed, maar ik gebruik in de stad liever mijn driewieler ook al ben ik slecht ter been. Het is denk ik wat milieubewuster dan een auto. Maar niet dat ik heel streng ben hoor! Het is gewoon een fijn gevoel, en ik kom in beweging”  Of haar duurzame bewustwording het gevolg is van haar ervaring met de energiecoach? “Dat zou best eens kunnen. Klaas kwam vooral om tips te geven. Maar later ben ik nog meer gaan nadenken over wat ik zou kunnen doen qua energieverbruik. Maar nogmaals, ik ben geen activist” zegt ze lachend. Klaas de energiecoach kwam bij haar over de vloer op aanraden van haar buurvrouw. Zij had namelijk positieve ervaringen. Mevrouw van der Meulen-Atema stond dan ook positief tegenover een bezoek. ‘Baat het niet, schaadt het niet’ dacht ze. Maar dat bezoekje bleek goed uit te pakken voor haar energierekening. Zij ontving aan het eind van het jaar een bedrag terug van maar liefst € 700,-.

Warmte vasthouden

Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? Zij gaat nu veel bewuster om met haar energieverbruik. Zo zet ze bijvoorbeeld haar CV lager, standje 15 rond 22.00 uur. En ze houdt  er rekening mee wanneer ze thuis is of niet. “Als het nodig is en ik ben thuis, dan zet ik de verwarming wat hoger.” Klaas vertelde haar ook over het gebruik van folie achter de radiatoren. Veel radiatoren zijn namelijk voor buitenmuren en ramen geplaatst. Via die ramen en buitenmuren gaat veel warmte verloren. Met radiatorfolie hou je de warmte binnenshuis. Het is daarmee een onzichtbare manier van energie besparen. En het levert al snel voordeel op. “Ik ben er ook meer op gaan letten of ik de deuren wel dicht heb gedaan. Op die manier kun je de warmte ook meer vasthouden.”

Bewuster koken

Mevrouw van der Meulen-Atema is ook bewuster gaan koken. Zij verhit haar eten niet langer dan nodig is. “Zelfs zo’n klein dingetje als koken in weinig water met een deksel op de pan. En toch bespaar je al zo’n twee tot drie keer minder energie.” Koken op laag gas zorgt ook voor  60% minder energieverbruik. Bij sommige gerechten kun je de oven, kookplaat of gasstel al uit doen voordat de bereidingstijd om is. Denk aan rijst, pasta of eieren die in heet water nagaren. Eigenlijk wist ze het allemaal ook wel. “Klaas vraagt dan ook hoe je met je energieverbruik omgaat. En wijst je dan op zaken waarvan je eigenlijk wel weet ‘Ja dat zou ik meer moeten doen’. Het is echt bewustwording van hoe ermee omgaat.” Klaas heeft haar ook geholpen met overstappen van energieleverancier. “Dat scheelde mij toch ook weer een paar tientjes.”

In haar omgeving merkt ze overigens dat niet alleen zij bewuster omgaat met het verbruik van energie. “Ik hoor echt van mensen dat zij steeds meer gaan opletten op gedrag en energiegebruik. Dus ik denk dat er  veel meer wordt nagedacht over de kleine manieren om energie te besparen.” Simpele stappen dus die toch een groot effect kunnen hebben op je energieverbruik. “Uiteindelijk zijn het ook de kleine dingetjes die het doen toch?” merkt ze lachend op.