“Ik kreeg zelfs hulp bij de overstap naar een andere energieleverancier.”

De Energiecoach is volgens meneer Dijkstra cum laude geslaagd voor zijn hulp met energie besparen.

“Wat kan ik ervan zeggen? Die man krijgt van mij een tien!” Als het aan de heer Dijkstra ligt is zijn Energiecoach cum laude geslaagd voor zijn hulp bij energiebesparing.

De heer Dijkstra woont in de buurt Achter de Hove. “Iemand wees mij op het bestaan van de Energiecoach. Daarom besloot ik maar een afspraak te maken omdat ik dacht ‘dat kan nooit kwaad.’ En ik moet zeggen, ik ben tevreden over mijn besluit. En ik kon ook echt iets met de tips en hulp die ik kreeg.” Gezamenlijk hebben ze bekeken hoe er in zijn huis zuiniger met energie kon worden omgegaan. “We hebben onder andere het gehad over mijn energieverbruik. Daarna zijn wij door mijn huis gegaan.” Bij de heer Dijkstra was er winst te boeken bij zijn verlichting. “Mijn lampen zijn ondertussen allemaal van ledverlichting voorzien.”

Gloeilamp eruit, ledlamp erin
“Ik had hier nogal wat gloeilampen in huis, net als halogeenlampen.” Ledverlichting is ten opzichte van de halogeenlamp veel energiezuiniger. Toch is de halogeenlamp nog altijd populair. In de aanschaf is het goedkoper. De heer Dijkstra dacht dat hij goed op weg zat door zo af en toe zijn lampen te vervangen door spaarlampen. En inderdaad, ze hoeven niet direct vervangen te worden. Spaarlampen zijn nog altijd zuiniger dan de gloei- en halogeenlamp. Toch hebben spaarlampen vergeleken met ledverlichting wel wat nadelen. Zo hebben ze een korte levensduur, en wanneer ze stuk gaan komt er kwik vrij. En wist je dat spaarlampen niet tegen kou kunnen? Daarmee zijn ze niet geschikt voor je schuur, garage of tuin.

Op jacht naar kieren
“In mijn huis zijn wij als het ware op jacht gegaan naar kieren en naden.” zegt de heer Dijkstra. Tocht komt overal vandaan: onder de deuren, via de brievenbus, ramen, langs het kruipluik, etc. Koude lucht van buiten stroomt op die manier in je woning en warme lucht stroomt er gemakkelijk uit. Jouw woning voelt daardoor ook stukken kouder aan. Velen zetten de thermostaat dan ook hoger, maar daarmee gaat je gasverbruik ook omhoog. Door je naden en kieren te dichten kun je dat voorkomen. Net als zoveel zaken, blijkt de oplossing vrij simpel. Door tochtstrippen te plakken of kieren te dichtkitten. “Achter mijn radiator zit nu folie, daarmee blijft de warmte in mijn huis.” Al deze simpele manieren zijn makkelijk uit te voeren en je huis voelt binnen veel warmer aan. Zo verspil je minder energie en geld.

Hulp bij een nieuwe energieleverancier
De heer Dijkstra vindt het lastig om te kiezen uit alle energieaanbieders. “De aanbiedingen vallen inmiddels wel mee door de prijsstijgingen, maar daarvoor was het vaak een soort van oerwoud aan kortingen. Ze stonden hier op de stoep of vielen mij lastig met telefoontjes.” Gelukkig kreeg hij ook hier hulp bij van de Energiecoach. “Mijn Energiecoach heeft mij goed geholpen met de keuze voor een energieleverancier. Daarmee was ik goedkoper uit. Mijn maandbedrag kon met 30 euro naar beneden!”  Zodra de heer Dijkstra hulp nodig heeft, zal hij zeker opnieuw gebruikmaken van de Energiecoach. “Ja, dan klop ik gewoon weer aan. Kijken of de Energiecoach nog een plus achter die tien kan krijgen.”