“Ik wil niet alleen besparen op energie voor het geld. Ook gewoon voor het milieu.”

Mevrouw Mankenda let tegenwoordig veel meer op haar eigen gedrag wanneer het gaat om energiezuinig te leven. “Van sommige zaken was ik nauwelijks bewust dat ik daarmee kon besparen.”

Mevrouw Mankenda uit Leeuwarden is een dankbare vrouw. Meerdere keren tijdens het gesprek zegt ze ontzettend blij te zijn met de hulp die zij krijgt van haar Energiecoach.

“Ik heb echt geleerd hoe ik moet besparen.” Ze let tegenwoordig veel meer op haar eigen gedrag wanneer het gaat om energiezuinig te leven. “Van sommige zaken was ik nauwelijks bewust dat ik daarmee kon besparen.” Een rondje door haar huis met haar Energiecoach leverde dan ook goede tips op. Zo heeft ze inmiddels allemaal ledverlichting in huis en er zijn kleine aanpassingen gedaan die de warmte in huis vasthouden. En wat ze dan doet wanneer er tropische temperaturen in het land zijn? “Dan doe ik de ramen dicht en in de avonduren en ‘s nachts juist open. Zo voorkom ik dat er meer warmte in huis komt. Ik heb geen airco, dat gebruikt veel energie. Een ventilator blijkt dan zuiniger te zijn.” Het zijn volgens mevrouw Mankenda dan ook echt kleine manieren waarop je zuiniger kunt met je energie om kunt gaan. “Wanneer ik aan het koken ben, hou ik er rekening mee dat ik mijn maaltijden kan laten nagaren. Ik maak nog gebruik van gas. Dat zet ik nu niet meer voluit aan.”

Mond-tot-mond reclame

Mevrouw Mankenda woont in de wijk Heechterp-Schieringen. Via mond-tot-mond reclame hoorde ze van het bestaan van de Energiecoach. “Heel veel mensen die ik ken van onze buurt hebben al een Energiecoach over de vloer gehad” Ze besloot dan ook zelf gebruik te maken van de mogelijkheid om vrijblijvend een Energiecoach langs te laten komen. “Mijn buren vertelden tegen mij dat ik een Energiecoach moest laten langskomen. Zij vertelden mij dat ik dan tips kon krijgen over hoe ik kon besparen op energie. Ik ben ze dan ook dankbaar dat ze mij ervan op de hoogte hebben gebracht.”

Geld terug

“Meerdere keren komen hier energieaanbieders langs de deur, maar ik laat ze niet meer toe. De Energiecoach waarschuwde mij ook voor al die verkooppraatjes. Ik ben dan ook bang dat ik verkeerde beslissingen neem. Die beslissing om te veranderen van energieleverancier neem ik nu samen met de Energiecoach” Heeft het contact met haar Energiecoach nu ook resultaten gebracht? “Ja, ik heb eind vorig jaar geld teruggekregen. Daar was ik heel blij mee, want zo’n meevaller kan ik goed gebruiken.” Ze betaalt tegenwoordig ook een lager bedrag per maand. “Mijn Energiecoach wees mij erop dat ik maandelijks te veel betaalde, nu betaal ik minder.”

Het nut van een Energiecoach is niet alleen goed voor haar portemonnee. “Ik wil overigens niet alleen besparen op energieverbruik voor geld. Ook gewoon voor het milieu. Want als ik mijn dochtertje zie, dan sta ik daar toch wel even stil bij.” In december krijgt ze weer bezoek van de Energiecoach. “Dan gaan we weer kijken of ik goed op weg ben en of ik misschien nog meer kan besparen op energie. Volgens mij kan het altijd beter.” Volgens mevrouw Mankenda gaat het niet alleen om de hulp die zij ervaart. “Ik vind het ook erg gezellig wanneer ze langskomen.”