“Jo dogge wat jo kinne.”
Hans Bergstra woont met zijn vrouw in een vrijstaande woning uit 1890 in Wirdum. Een aantal jaren geleden is hij na een reorganisatie zijn baan verloren. Van de Gemeente kreeg hij daarom het aanbod voor een bezoek van de Energiecoach. Die kwam niet alleen met praktische voorstellen, hij denkt ook steeds met je mee. Hierdoor is Hans gemotiveerd geworden om op zijn energiekosten te besparen.
Bewustwording en discipline
Dat het je als bewoner niks kost, is mooi meegenomen volgens Hans. Maar als je alleen voor de gratis maatregelen gaat, maakt dat je nog niet bewust van je energieverbruik. Dus pak je rekening erbij als de Energiecoach komt en ga kijken wat je kunt veranderen in je gedrag. “Het voordeel van Klaas, de Energiecoach, is dat hij je triggert. Hij laat je zelf nadenken over de maatregelen die je kunt treffen, maar zal je niets voorschrijven. Hij laat je inzien dat je niet meteen dure maatregelen hoeft te treffen om toch een besparing te realiseren. Je wordt er zelf ook enthousiast van. Alles begint met bewustwording. Daarna moet je de discipline hebben om je gedrag te wijzigen.”
Kleine stapjes
De Energiecoach heeft intussen geregeld dat de CV-dokters de cv-ketel waterzijdig inregelden, dat de Energiejagers een aantal tochtstrips plaatsten en dat er een waterbesparende douchekop kwam. Hans heeft intussen ook niet stilgezeten. “Ik heb radiatorfolie achter alle radiatoren geplakt en houd nu wekelijks mijn energieverbruik bij. Het zijn kleine stapjes, maar ze leveren allemaal bij elkaar toch een leuke besparing op!”
Op de kleintjes letten
Feit blijft dat mensen eerst naar hun beurs kijken. Dat het goed is voor het milieu, is mooi meegenomen. Wat een steun in de rug kan zijn is de gemeentelijke duurzaamheidslening: een lening tegen een zeer lage rente, zodat je ook een grotere investering in duurzame maatregelen kunt doen, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. “Helaas bleek bij mijn aanvraag dat ik geen duurzaamheidslening kon krijgen omdat ik een uitkering heb.”
Zonnepanelen leveren meer rendement op dan een spaarrekening
Gelukkig heeft Hans nog wat spaargeld achter de hand. “Wij zijn heel nuchter. De bank geeft bijna geen spaarrente meer, dus sparen heeft weinig zin. Omdat zonnepanelen direct rendement opleveren, is dat voor ons veel interessanter om in te investeren.” Hans heeft daarom gekozen voor twaalf zonnepanelen, verdeeld over de west- en oostkant van het huis. Daarnaast is het thermopane glas op de benedenverdieping vervangen door HR++-glas. Waarom geen triple-glas? “HR++ is kwalitatief al heel goed. We zitten hier nu ook weer niet op de noordpool. Jo kinne it ek oerdriuwe,” lacht Hans. “Daarbij komt dat het rendement voor ons niet opweegt tegen het prijskaartje van triple-glas.”
Zijn er nog wensen op het gebied van duurzame maatregelen?
“Nee, jo dogge wat jo kinne. En daar zit een grens aan. Zeker met zo’n oude woning zonder spouwmuren. De muren zijn daarom niet te isoleren, tenzij je een extra muur aan de buiten- of de binnenkant zou plaatsen. Bij zulke maatregelen moet het rendement wel opwegen tegen de kosten. Op onze leeftijd en in onze situatie is het dat niet meer waard.”
Maak gebruik van de energiecoach
Hans is erg tevreden over de inzet van de energiecoach. Het heeft hem veel inzichten én besparing opgeleverd. Hans kan het dan ook iedereen aanraden. “De Energiecoach is er voor jou, niet voor zichzelf of voor de gemeente. Het is vrijblijvend, het kan alleen in jóúw voordeel werken. Maar je moet het wel zelf willen.”