“Het bezoek van de Energiecoach maakt echt verschil”

Wendy woont met haar dochter in een flat in de Vrijheidswijk in Leeuwarden. Ze zit in de bijstand en moet creatief met haar geld omgaan. Besparen is het credo. Ook de energiekosten worden onder de loep genomen, want dit is een grote kostenpost, elke maand weer. Gelukkig is daar de energiecoach van de gemeente Leeuwarden, die haar helpt om inzicht te krijgen en actie te ondernemen.

Gratis hulp van de energiecoach voor minima

Vanuit de Gemeente Leeuwarden is er geld vrijgemaakt om een energiecoach langs te sturen bij minima in de gemeente, zodat hij kan kijken hoe zij op hun energiekosten kunnen besparen. Er kunnen ook een aantal, voor deze bewoners gratis, maatregelen uitgevoerd worden. Wendy heeft twee gratis ledlampen en tochtstrips gekregen. Ook is de cv-ketel goed ingeregeld, zodat deze minder vaak aanslaat, efficiënter verwarmt en daardoor minder energie verbruikt.

Het is comfortabeler in huis

Dat de tochtstrips helpen, merkte Wendy direct. Er zijn tochtstrips bij de ramen geplaatst en rond de voordeur. En onder de binnendeuren heeft ze tochtborstels gekregen. Het verschil is aanzienlijk: het tocht niet meer in huis en het voelt daardoor veel comfortabeler.

Lampen vervangen door led

De energiecoach heeft Wendy bij het eerste bezoek uitgelegd wat ze verder nog kan doen om energie te besparen. Ze heeft sindsdien een aantal lampen vervangen door led. “Nee, nog niet alle lampen, maar dat komt omdat ik een paar plafonnières heb die niet geschikt zijn voor ledlampen. Dan moet ik die compleet vervangen en dat vind ik nog een beetje zonde van mijn geld.”

Inzicht is bewustwording

De energiecoach kijkt altijd verder dan alleen wat besparende maatregelen. Speerpunt is dat je inzicht krijgt in je energieverbruik, want inzicht leidt tot bewustwording. Als je bewuster met je energie omgaat, dan volgt het besparen (bijna) vanzelf. “Ik gebruik al heel weinig, dus ik hou er niet speciaal rekening mee. Sommige dingen doe ik vooral uit gemak en niet zozeer om te besparen,” lacht Wendy. “Neem nou de retro rolstofzuiger die ik heb gekregen: die gebruik ik vooral omdat ik niet altijd zin heb om de stofzuiger te pakken. Ik hoef ook niet elke dag de hele flat te zuigen.”

Om beter inzicht te krijgen in het verbruik per apparaat, heeft de energiecoach bij Wendy als test een kastje geïnstalleerd op de gas- en elektriciteitsmeter. Op de draadloze display kan ze dan aflezen wat haar realtime verbruik is. Zo zie je bijvoorbeeld de meter uitslaan zodra de waterkoker aangezet wordt. De energiecoach komt binnenkort dit kastje uitlezen en de uitkomst met Wendy evalueren.

Eerlijk en onafhankelijk advies

De energiecoach is ook eerlijk; als een bepaalde maatregel wel besparend is, maar het levert jou niet voldoende rendement op, dan zegt hij dat ook. Wendy zou bijvoorbeeld radiatorfolie achter de radiatoren kunnen plaatsen, maar omdat ze zelf weinig stookt en er veel warmte van haar benedenburen komt, heeft dat niet veel effect. Daarnaast geeft de energiecoach op basis van je energieverbruik ook advies over welke energieleverancier voor jou goedkoper is. Uiteraard maak je zelf de keuze of je wilt overstappen of niet.

Stok achter de deur

Wat Wendy erg fijn vindt aan de energiecoach is dat hij niet slechts één keer langskomt. De energiecoach komt een paar keer per jaar langs om te vragen hoe het gaat met besparen en ze bekijken samen de genoteerde meterstanden. De energiecoach kijkt vervolgens of er nog meer mogelijkheden zijn om te besparen. “Dat is voor mij echt een stok achter de deur. Zo blijf je ook gemotiveerd; zijn enthousiasme werkt echt aanstekelijk!”

Woningbouwvereniging verduurzaamt ook

“Het milieu is voor mij eigenlijk net zo belangrijk als geld besparen. Daarom baal ik ook dat we hier in de wijk ons afval niet goed kunnen scheiden. De gemeente geeft geen reden waarom dat zo is. De woningbouw kan daar verder weinig aan doen, maar draagt wel haar eigen steentje bij. Uiterlijk volgend jaar worden de flats grondig gerenoveerd. Niet alleen douche en toilet worden aangepakt, ook de keuken gaat veranderen. We gaan dan over op elektrisch koken.” Wendy staat bijna te juichen. “Ik hoop nu alleen nog dat ze ook zonnepanelen op de flats leggen, dat scheelt weer in de stroomkosten!”