Hellend dak isolatie

Het isoleren van je dak is van grote invloed op je wooncomfort.

Isoleren van een dak bespaart energie en levert in veel gevallen meer comfort op. Woningen van voor 1970 hebben van oorsprong geen dakisolatie. Woningen die na 1970 gebouwd zijn, zijn meestal al geïsoleerd.

Bij daken boven een ruimte die je regelmatig verwarmt, heeft het meer zin dan bij een dak boven een afgesloten opslag zolder. In het laatste geval kun je vaak beter de zoldervloer isoleren. Bij een dak boven een afgesloten opslag zolder is het isoleren van de vloer een snellere en goedkopere oplossing. Als je isoleert met natuurlijke materialen, zoals vlaswol, schapenwol en cellulose, dan houd je de warmte in de zomer ook meer buiten. Zit er een flinke dakkapel in het dak, dan is zonwering nodig om het effect daarvan ook te merken.

Wat wil je bereiken?

Het is belangrijk om het einddoel van isolatie in je woning te bepalen, vooral als het om verbetering van een bestaande isolatie gaat.Is je dak al geïsoleerd, dan heeft extra isoleren minder rendement. Zit er minder dan 10 cm isolatie (ofwel een Rc-waarde van 2,5 m2K/W) dan heeft het alleen zin om extra te isoleren als de ruimte onder het dak verwarmd is.

Is mijn dak geschikt?

Om een dak aan de binnenkant te isoleren moet je weten of de buitenkant van het dak geschikt is om condensvorming te voorkomen. Bij een geïsoleerd dak met gebakken pannen en een planken dakbeschot gaat dat altijd goed. Als er een aluminium en plastic isolatie onder de pannen zit, dan is isoleren van binnenuit niet goed. Condens kan dan niet naar buiten toe weg. Bij alle andere vormen van dakbedekking is het slim om er eerst een specialist naar te laten kijken.

Financiering in Friesland

Vind je bedrijf

Stel ons je vraag

Zelf doen of een offerte?

Meet het oppervlakte van je vloer en vermenigvuldig dat met 90 euro, dan heb je een indicatie van de kosten om het te laten uitvoeren. Je moet je zolder leeg halen, zodat ze er kunnen werken. Een schuin dak isoleren kun je ook zelf isoleren. Er zijn kant- en klaar systemen en je kunt het geheel zelf samenstellen met een regelwerk en gipsplaten. Let goed op het aanbrengen en afdichten van de dampdichte laag om condens te voorkomen.