Waterbesparende douchekop

Ongemerkt besparen? Dat kan makkelijk met een spaardouchekop!

Met een waterbesparende douchekop douche je net zo lekker als anders, maar bespaar je tot wel 20 procent warm water. De helft van de Nederlandse huishoudens heeft al een waterbesparende douchekop.

Hoogte investering Je kunt waterbesparende douchekoppen kopen vanaf enkele tientjes tot honderden (of zelfs duizenden) euro’s.
Inspanning Voor de meeste douches heb je geen loodgieter nodig! Oude douchekop losschroeven, nieuwe er op en klaar is Kees.
Geldbesparing Een gemiddeld huishouden bespaart 45 euro per jaar.
Comfort Het douchen met een waterbesparende douchekop voelt niet anders.
Design

 

De bekende merken verkopen waterbesparende douchekoppen. Ze zijn minstens net zo mooi als de voorlopers.
Randvoorwaarden

 

Een keukengeiser geeft minder water per minuut dan een HR ketel. Een spaardouche heeft dan niet zoveel zin, omdat de watertoevoer al lager is.

Vervang ook de doucheslang als deze oud of beschadigd is: met een spaardouchekop gaat de druk in de doucheslang wat omhoog, daar moet de slang tegen kunnen.

Let in de winkel op het aantal liter water dat de douchekop doorlaat: de zuinigste douchekoppen geven minder dan 6,9 liter/minuut. Soms wordt een volumeklasse klasse gebruikt. Klasse Z is het zuinigst.

Je kunt waterbesparende douchekoppen bijvoorbeeld bij bouwmarkten of sanitairzaken kopen. En als je toch bezig bent, koop dan ook meteen een douchezandloper. Hiermee kun je in de gaten houden hoe lang je doucht. Google eens op ‘douche zandloper’ en je vindt de online shops waar je terecht kunt. Voor 4 euro heb je er al eentje.